Select your Top Menu from wp menus

MECC: Anul de studii 2019-2020 va finaliza pe 29 mai, fără careuri festive

Anul de studii 2019-2020 va continua la distanţă şi va finaliza pe 29 mai, fără careuri şi manifestări festive. Aceste şi alte proceduri de finalizare a actualului an şcolar, pentru toate nivelurile educaţionale, inclusiv calcularea mediilor şcolare, completarea documentaţiei instituţionale, eliberarea certificatelor de absolvire ş.a., în contextul pandemiei de COVID-19 şi starea de urgenţă declarată în ţară, au fost anunţate luni, în cadrul unui briefing, de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Şarov, transmite MOLDPRES.

„În învăţământul general se va respecta orarul lecţiilor aprobat de fiecare instituţie şcolară, pentru clasele 1-12, până la 29 mai. Studiile vor continua conform metodologiei privind învăţământul la distanţă, în condiţii de carantină”, a spus ministrul.  

Oficialul a specificat câteva aspecte ale ordinului în acest sens. Astfel, instituţiile de învăţământ vor aproba un program eşalonat de completare a cataloagelor şcolare, în baza înregistrărilor provizorii. Transcrierea absenţelor se va face doar pentru cazurile pe motiv de boală, iar absenţele din perioada învăţământului la distanţă nu se califică ca motiv de nepromovare.

„La reluarea procesului educaţional, în noul an de studii, se va face o analiză a realizării planului curricular în perioada martie-mai 2020, după care, la necesitate, acesta se va actualiza”, a precizat Igor Şarov.

Referindu-se la tezele trimestriale, ministrul a subliniat că pentru anul de studii 2019 – 2020, acestea nu se vor susţine, iar mediile vor fi încheiate cu minim două note. „Pentru toţi elevii se va încheia situaţia şcolară şi toţi elevii vor fi promovaţi în clasa următoare. Admiterea în clasa a X-a se va face în termenele stabilite suplimentar de Ministerul Educaţiei”, a declarat Şarov.

„Redeschiderea grădiniţelor se va realiza prin deciziile comune ale mai multor structuri – Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, autorităţile publice locale, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, alţi actori implicaţi”, a specificat ministrul.

Acesta a mai relevat că toţi copiii vor fi înmatriculaţi în clasa I, conform prevederilor Codului Educaţiei. „Orarul înscrierilor, atât online, cât şi fizic, va fi următorul: etapa întâi 21 mai – 19 iunie; etapa a doua va fi extinsă, de la 22 iunie până la 31 iulie. Părinţii nu vor trebui să prezinte certificat medical, semnând doar o declaraţie pe propria răspundere privind starea sănătăţii copilului”, a anunţat oficialul.

De asemenea, ministrul Educaţiei a informat că despre examenul de Bacalaureat o decizie finală va fi luată pe 15 mai şi a dat toate asigurările că „aceasta va fi una responsabilă, corectă, ţinând seama în primul rând de interesele, planurile şi opţiunile de studii universitare ale absolvenţilor”.

Potrivit lui Igor Şarov, în acest an vor fi interzise careurile şi alte manifestări tradiţionale, dedicate Ultimului Sunet. „Situaţia ne impune să luăm aceste măsuri pentru toate clasele. Îmi pare foarte rău că această frumoasă tradiţie nu se poate realiza, dar este în interesul tuturor ca în această primăvară să renunţăm la ea”, a explicat ministrul.

În ordinea de lucruri ce ţine de redeschiderea şcolilor, Şarov a declarat că „această perioadă va fi dictată de interesul superior al copilului şi aspectele generale de sănătate publică, în baza evaluării beneficiilor şi riscurilor aferente, a informaţiilor sectoriale şi a dovezilor specifice de sănătate publică şi socio-economice. Acest lucru se va face pe etape, care prevede mai multe acţiuni multidimensionale – până la deschiderea şcolilor şi după aceasta”, a conchis ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară sunt în regim de carantină de pe data de 11 martie. Odată cu suspendarea procesului de studii, mai multe instituţii de învăţământ şi profesori au lansat cursuri online de predare, o atenţie deosebită fiind acordată disciplinelor care vor fi incluse în examenele naţionale.