In sec. al XIX-lea, genialul matematician francez Henri Poincaré (1854-1912) a formulat o serie de probleme, soluționarea cărora determină dezvoltarea în continuare a științei. Una din problemele faimoase ale teoriei calitative a ecuațiilor diferențiale este Problema Centrului și a Focarului, formulată de Poincaré cu 130 de ani în urmă, varianta generalizată a căreia a fost rezolvată recent de către matematicianul moldovean, profesorul universitar Mihail Popa, cercetător ştiinţific principal al Institutului de Matematică și Informatică (IMI) al AȘM, personalitate excepțională a lumii academice, fondator al școlii științifice Algebrele Lie și sisteme diferențiale. Despre aceasta este un articol publicat pe 1 august în hebdomadarul „Literatura și Arta” , dupa cum informeaza serviciul de presa al ASM.
Matematicianul Mihail Popa și discipolii săi au inaintat pentru prima dată o ipoteză argumentată ce rezolvă completamente problema generalizată a centrului și focarului pentru fiecare sistem diferențial polinomial în parte. Despre soluționarea problemei generalizate a centrului și focarului s-a discutat deja la a XV-a Conferință științifică internațională în domeniul ecuațiilor diferențiale, ce s-a întrunit în luna mai anul curent la Hrodna, Belarusi. Savanții din lume, prezenți la eveniment, au rămas frapați de această realizare, aprobând rezultatele cercetătorilor de la Chișinău, mentioneaza sursa ciatat.
Profesorul Mihail Popa pe parcursul a mai bine de 40 de ani a ocupat funcții administrative in cadrul Institutului de Matematică și Informatică al AȘM, iar din 2010 este angajat în calitate de cercetător ştiinţific principal în Laboratorul ecuaţii diferenţiale.
Mihail Popa s-a născut în primii ani de după război, la 15 mai 1948, în satul Vălcineţ, raionul Călăraşi.