Select your Top Menu from wp menus

Masacrul din Tighina a fost planificat de un infractor. Acesta a ciocnit cele două tabere ca să ascundă crimele sale

Portalul dniester.ru a publicat fragmente din cartea fostului comandant al Tiraspolului din cadrul armatei a 14 Mihail Bergman “Căpetenia în haită străină” în care sunt prezentate detalii inedite despre masacrul sângeros din Tighina.
Potrivit sursei citate, Iurii Kostenko, comandantul unui detaşament de aşa-zişi gardişti,  care în realitate s-ar fi ocupat de activităţi criminale la Bender, a planificat încă din aprilie 1992 să-i confrunte pe transnistreni şi reprezentanţii forţelor constituţionale din R.Moldiva pentru a-şi acoperi crimele comise în oraş.
Acest lucru este confirmat prin mărturiile unui apropiat al lui Kostenco, consemnate într-un proces verbal al miliţiei transnistrene. Potrivit documentului,  a fost pronuntat  numele de familie al unui  comerciant din Tighina care a telefonat la  poliţie şi a anuntat  despre pregătirea unui atentat terorist la tipografie. În acelaşi timp,  la tipografie au fost îndreptaţi şi câţiva gardişti transnistreni pentru a lua de acolo foi volante. Ulterior,  provocatorul a fost împuşcat.

În momentul când poliţiştii moldoveni i-au văzut pe gardişti şi au încercat să-i reţină, cineva din altă parte a deschis focul asupra primilor. Potrivit procesului verbal, focul a fost deschis de pistolarii amplasaţi special de Kostenko acolo. Aceste acţiuni inevitabil aveau să ducă la un măcel între cele două părţi.
Ulterior,  Kostenko a fost arestat la comanda lui Lebed, care se afla în fruntea armatei a 14-a. Primul ar fi fost de acord să dea mărturii potrivit cărora provocarea din Bender a fost organizată la ordinul lui Igor Smirnov, dar şi să arate un depozit tăinuit cu muniţie. În ziua în care soldaţii armatei a 14-a îl escortau pe Kostenko la locul unde era ascuns armamentul, maşina acestora a fost atacată dintr-o ambuscadă, toţi soldaţii au fost răniţi, iar Kostenko a fost omorât.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/masacrul-din-tighina-a-fost-planificat-de-un-infractor-acesta-a-ciocnit-cele-doua-tabere-ca-sa-ascunde-crimele-sale/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19