Categories: SocialȘtiri

„Mărţişorul” a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO

„Mărţişorul” a fost inclus astăzi în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a UNESCO. Anunţul a fost făcut public pe reţelele de socializare de către ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc şi Secretarul de Stat Andrei Chistol, care a participat la acest eveniment, informează MOLDPRES.

Ședința UNESCO a avut loc azi pe insula Jeju din Coreea de Sud.

Cu această ocazie, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la promovarea dosarului „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie”.  „Mulţumim decembrie! Ai fost generos cu noi în 2016, când ne-am regăsit Covorul în Lista UNESCO şi, iată, azi – “MĂRŢIŞORUL”. Mulţumim tuturor celor care au contribuit, în primul rând colegilor noştri din România. Un mulţumesc aparte Secretarului de Stat pentru cultură, dlui Andrei Chistol, care, şi în 2016, şi acum a participat personal la onorabila, dar dificila misiune de propulsare a dosarelor noastre în Listă! Şi a reuşit! Viaţă lungă, MĂRŢIŞOR! Te iubim şi suntem mândri!”, a scris pe reţelele de socializare Monica Babuc.

Solicitată de MOLDPRES, secretarul ştiinţific al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, a  subliniat că includerea „Mărţişorului” în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial este o recunoaştere internaţională a patrimoniului nostru şi a tezaurului nostru naţional. „Această recunoaștere uneşte statele din regiune pentru a putea în continuare să-şi valorifice patrimoniul cultural şi identitatea”, a remarcat Varvara Buzilă.

Proiectul de nominalizare a sărbătorii „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii a fost lansat în martie 2014 de Ministerul Culturii din R. Moldova, în parteneriat cu Ministerele Culturii din România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia.

Pe 5 decembrie 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii a fost inclus colindatul în ceată bărbătească, iar pe 1 decembrie 2016 – tehnicile tradiţionale de confecţionare a scoarţelor (covoarelor) din România și R. Moldova.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut

Republica Moldova a coborât trei poziții în clasamentul Reporteri fără frontiere față de anul trecut, și…

24 de ore ago

Stranietăți – categoria de știri la care a plasat un site din Azerbaidjan reacția Maiei Sandu la protestele din Georgia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a comentat într-o postare pe rețeaua de socializare X (…

o zi ago

Primăria Orhei nu oferă raportul de monitorizare a achizițiilor pentru anul trecut

La o lună și jumătate de când a fost adresată o solicitare, Primăria Orhei așa…

o zi ago

Scade prețul gazelor naturale. ANRE a aprobat un nou tarif

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale…

2 zile ago

Judecătoria Orhei a anulat decizia prin care o localitate din raion a aprobat sponsorizarea cu cetățeanul ruso-israelian Igal Shved

Decizia prin care consiliul sătesc Mîrzești din raionul Orhei a aprobat condițiile de sponsorizare a…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: recomandări pentru lăcașele de cult în preajma Paștelui

Suntem în săptămâna patimilor, e săptămâna în care creștinii se pregătesc de sărbătorile pascale. Și…

4 zile ago