„Mărţişorul” a fost inclus astăzi în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii a UNESCO. Anunţul a fost făcut public pe reţelele de socializare de către ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc şi Secretarul de Stat Andrei Chistol, care a participat la acest eveniment, informează MOLDPRES.
Ședința UNESCO a avut loc azi pe insula Jeju din Coreea de Sud.
Cu această ocazie, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la promovarea dosarului „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie”. „Mulţumim decembrie! Ai fost generos cu noi în 2016, când ne-am regăsit Covorul în Lista UNESCO şi, iată, azi – “MĂRŢIŞORUL”. Mulţumim tuturor celor care au contribuit, în primul rând colegilor noştri din România. Un mulţumesc aparte Secretarului de Stat pentru cultură, dlui Andrei Chistol, care, şi în 2016, şi acum a participat personal la onorabila, dar dificila misiune de propulsare a dosarelor noastre în Listă! Şi a reuşit! Viaţă lungă, MĂRŢIŞOR! Te iubim şi suntem mândri!”, a scris pe reţelele de socializare Monica Babuc.
Solicitată de MOLDPRES, secretarul ştiinţific al Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, Varvara Buzilă, a subliniat că includerea „Mărţişorului” în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial este o recunoaştere internaţională a patrimoniului nostru şi a tezaurului nostru naţional. „Această recunoaștere uneşte statele din regiune pentru a putea în continuare să-şi valorifice patrimoniul cultural şi identitatea”, a remarcat Varvara Buzilă.
Proiectul de nominalizare a sărbătorii „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie” în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii a fost lansat în martie 2014 de Ministerul Culturii din R. Moldova, în parteneriat cu Ministerele Culturii din România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia.
Pe 5 decembrie 2013, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii a fost inclus colindatul în ceată bărbătească, iar pe 1 decembrie 2016 – tehnicile tradiţionale de confecţionare a scoarţelor (covoarelor) din România și R. Moldova.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…