Categories: EconomicPoliticȘtiri

Marius Lazurca: Oamenii sunt dezamăgiţi şi trebuie să-i înţelegem

Oamenii sunt dezamăgiți în clasa politică, însă nu putem spune că nu s-a făcut nimic. Astfel comentează situaţia din Republica Moldova Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, aflat la sfârşit de mandat. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău” , transmite IPN.

“Cetăţenii Republicii Moldova au investit în 2009 o nouă doza de încredere în clasa politică care promitea reforme şi integrare europeană. Însă, mai ales după furtul miliardului, oamenii nu văd schimbările multaşteptate. Această dezamăgire trebuie primită şi trebuie de înţeles care sunt cauzele ei. Şi noi am fost dezamăgiţi că după scrutinul din 2014 a fost atât dificil de învestit un guvern pro-european. Dar totuşi aş face o distincţie între puterea politică care a fost până în anul 2009 şi puterea politică care a fost stabilită prin entuziasmul pieţii. Nu este corect că nu s-a făcut nimic după 2009. Faptul că cetăţenii moldoveni pot să circule fără vize în Uniunea Europeană este un succes”, a spus Lazurca.

Diplomatul roman a spus că ştia despre fraudarea sistemului bancar şi că are sentimente împărţite faţă de procesul fostului premier, Vlad Filat.

“Am avut o relaţie foarte bună cu Vlad Filat, care era un agent al relaţiei bilaterale dintre România şi Republica Moldova. Însă la urechile mele, din surse credibile, au ajuns informaţii negative despre ce se întâmplă în sistemul bancar. Ştiam că Banca de Economii este abuzată de oameni puternici şi că acest abuz a început până a se instala la putere noua clasă politică. Vlad Filat nu-mi este străin, dar nici nu pot să tratez cu suspiciune informaţiile parvenite din partea procurorilor”, a declarat ambasadorul.

Marius Lazurca a declarat că pe durata mandatului său a avut discuţii cu toţi liderii politici din Republica Moldova, cu excepţia preşedintelui PCRM, Vladimir Voroni, care şi-a permis să facă declaraţii eronate despre România, că aceasta ar fi organizat evenimentele din aprilie 2009.

Întrebat ce crede despre unirea Republicii Moldova cu România, Marius Lazurcă a evitat să răspundă până la expirarea mandatului, însă a declarat că păstrarea sintagmei de limbă moldovenească în Constituţie reprezintă o trădare a Declaraţiei de independenţă.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

10 ore ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

22 de ore ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

3 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

o săptămână ago