Categories: PoliticȘtiri

Marile agenții de presă și televiziuni occidentale subliniază scorul strâns al alegerilor din Moldova

Marile agenții de presă și televiziuni occidentale notează scorul strâns al alegerilor din Moldova, prezentate în general ca o confruntare între forțele pro-ruse și cele pro-europene. Agenția germană DPA notează scorul neașteptat de bun al socialiștilor lui Igor Dodon, spunând că împreună cu comuniștii ar forma un bloc pro-rusesc redutabil, dar adaugă că PCRM a fost mai puțin decis decât socialiștii în opoziția față de actuala guvernare. Agenția Associated Press se concentrează dimpotrivă asupra faptului că forțele europene împreună au mai multe voturi decât cele pro-rusești. „Mica țară post-sovietică săracă… este divizată între suporterii actualei coaliții pro-europene și cei care doresc legături economice mai strânse cu Rusia”. Agenția Reuters transmitea astăzi în zori, citând analiști de la Chișinău, că forțele pro-europene pot forma o nouă coaliție în ciuda plasării socialiștilor pro-ruși pe primul loc, scrie Europa Liberă

RFI prezintă şi el reacţiile în presa internaţională la alegerile de ieri

BBC News anunță un avantaj pentru partidele proeuropene din R. Moldova față de cele proruse, dar și faptul că niciunul din blocurile politice, darămite un singur partid, nu poate forma guvernul fără negocieri și alianțe care se anunță dificile. Alegerile și, mai ales, viitorul guvern de la Chișinău au căpătat importanță regională sporită în contextul crizei din Ucraina încevinată.

Spiegel scrie că alegerile din Moldova au reprezentat un referendum pentru direcția de politică externă a micului stat fost sovietic. Singura necunoscută acum, în peisajul post electoral, este poziția de negociere a partidului comunist. R. Moldova ajunsese ultima dată în spațiul public de discuție german odată cu avertismentele cancelarului Merkel legate de politica expansionistă a Moscovei în spațiul ex-sovietic.

L’Express descrie alegerile din Moldova drept un proces de importanță crucială a cărui miză este însuși viitorul țării. Întrebarea la care alegătorii moldoveni au răspuns de fapt este următoarea: Cine urmează să ghideze țara din exterior: Moscova sau Bruxelles-ul. În orice caz, negocierile pentru formarea unui guvern nu vor fi deloc ușoare, mai ales că partidul comunist a anunțat în campanie că nu vrea să ia parte la nicio coaliție.

Le Point crede că, păstrând proporțiile, scrutinul din Moldova este un instrument de măsurare a efectelor crizei ucrainene. Moldova știe foarte bine, poate mai bine chiar ca Ucraina, ce înseamnă să fii prins între două mari blocuri politice și ce înseamnă ca forțele de la Kremlin să susțină mișcări separatiste în Transnistria.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

3 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

3 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

3 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

3 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

3 zile ago