Categories: PoliticȘtiri

Maria Ciobanu: Nu există eveniment mai înălţător decât actul de unire din 1918

Parlamentara liberal-democrată, Maria Ciobanu, şi-a exprimat regretul de la tribuna legislativului că şi în mileniul al treilea aleşii poporului nu vor să facă dreptate istorică. În contextul respingerii de către deputaţi de a introduce pe ordinea de zi iniţiativa sa privind declararea zilei de 27 martie ca zi de sărbătoare, deputata a spus că „nu există un eveniment mai înălţător în întreaga istorie a Basarabiei decât actul de unire din 1918 când pământul românesc a revenit la vechile sale hotare”, transmite IPN.

„Basarabia este pământul smuls de la pieptul României şi care a fost lăsat în întuneric. Dar după unirea din 1918 au urma 22 de ani de modernizare fără precedent a Basarabiei, au fost înfiinţate mii de şcoli şi de bănci, comerţul s-a dezvoltat, s-au dezvoltat mai multe întreprinderi mici şi mijlocii. Înapoiata Basarabie a simţit un progres evident. România a fost printre primele ţări din lume care a folosit transportul aerian, construind în Basarabia 3 aeroporturi”, a subliniat Maria Ciobanu.

Parlamentara şi-a exprimat opinia că cetăţenii trebuie să-şi cunoască istoria. „Dacă cetăţenii Basarabiei nu ştiu de unde vin, de unde să ştie unde merg? Doamnelor şi domnilor deputaţi, mai mult de jumătate din dumneavoastră nici nu ştiţi că sunteţi români şi spuneţi că vorbiţi o altă limbă decât cea română. Nici n-aţi acceptat să includeţi pe ordinea de zi iniţiativa mea legislativă de a marca la 27 martie sărbătoarea unirii Basarabiei cu România. Aţi declinat un proiect de lege care vine să facă dreptate istorică”, a subliniat deputata.

Basarabia (aşa cum fusese numită în timpul administraţiei ţariste începând cu 1812) s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească în primăvara anului 1917 proclamându-şi întâi autonomia, apoi independenţa faţă de Rusia, şi după câteva luni, la 27 martie 1918, unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940 când un ultimatum a fost adresat României privind cedarea teritoriului dat Uniuniunii Sovietice.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago