Select your Top Menu from wp menus

Marea Britanie nu mai este o tara crestina si ar trebui sa inceteze sa actioneze ca atare – raport

Marea Britanie nu mai este o tara crestina si ar trebui sa inceteze sa actioneze ca atare, este concluzia unei comisii infiintate in urma cu doi ani si care si-a propus sa analizeze locul religiei in societatea moderna, scrie The Telegraph.

Conform raportului comisiei conduse de baronesa de Butler-Sloss, declinul bisericii si popularitatea crescuta a Islamului si a altor religii trebuie sa conduca la oferirea unei influente sporite vocilor non-religioase si non-crestine. Comisia cere o „de-crestinizare” sistematica a vietii publice din Regat.

Raportul a atras insa criticile bisericii Anglicane, care a acuzat o „sabotare” din partea umanistilor.

Comisia de Religie si Credinte in Viata Publica (CRCVP), creata de Woolf Institute, o institutie academica din Cambridge specializata in relatiile inter-religioase, considera ca scolile religioase provoaca „diviziuni sociale” iar selectarea copiilor pe criterii religioase ar trebui eliminata.

Raportul considera ca numarul reprezentantilor Bisericii Anglicane in Camera Lorzilor ar trebui sa scada, pentru a fi inlocuiti de imami, rabini, pastori si reprezentanti ai altor religii non-crestine.

In cadrul raportului, acestia considera ca politica anti-terorista ar trebui regandita, inclusiv prin permiterea exprimarii oponiilor radicale de catre studenti in campusuri fara teama de a fi reclamatii serviciilor secrete.

Raportul arata trei trenduri remarcate in ultimii ani din Anglia:
1. Cresterea numarului de oameni cu credinte si identitati non-religioase.
2. Scaderea numarului de oameni afiliati crestinismului, astfel anglicanii nemaifiind majoritari.
3. Cresterea numarului ce sunt afiliati religiosi, dar nu sunt crestini.
Keith Porteous Wood, directorul executiv la Societatea Nationala Seculara considera insa ca raportul nu a mers suficient de departe.

„Sunt cateva recomandari sensibile in cadrul raportului Comisiei, dar Comisia este compusa din vaste interese si este improbabil sa faca recomandari pentru schimbari radicale. Destabilizarea Bisericii Angliei ar trebui sa fie o ambitie minima pentru o Mare Britanie moderna in secolul 21. Acest raport promoveaza credinte multiple in viata publica ce este complet impotriva indiferentei religioase din societatea britanica” a declarat Wood.