Select your Top Menu from wp menus

Majoritatea PAS aprobă, în prima lectură, revenirea Teleradio-Moldova sub control parlamentar. ONG-urile media protestează

Joi, 21 octombrie, majoritatea parlamentară PAS a votat în primă lectură proiectul care prevede revenirea Companiei publice „Teleradio-Moldova” sub control parlamentar, așa cum a fost până în anul 2019. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, au criticat măsura, transmite IPN.

Mandatul tuturor membrilor Consiliului de supraveghere și dezvoltare, a directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali adjuncți încetează de drept la data intrării în vigoare a legii.

Unul dintre autori, deputata Partidului Acțiunii și Solidaritate, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat în plen că se propune ca numirea directorului general al Teleradio-Moldova să fie făcută de Parlament, la propunerea Consiliului de Supraveghere. Care este și el supus direct controlului parlamentar, potrivit aceluiași proiect de lege.

Deputata BCS, Adela Răileanu, a declarat că TRM are nevoie de subvenții, nu și de control politic. „Votul pentru acest proiect vă asigur că va fi unul pentru cenzură, va fi un vot împotriva jurnaliștilor de la Teleradio-Moldova. Și va fi un pas spre un regim cu apucături de dictatură”, a mai spus Adela Răileanu, citată de IPN.

Proiectul, care operează modificări la Codul serviciilor media, mai prevede revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului Audiovizualului. Parlamentul va avea posibilitatea de a revoca din funcție membrii Consiliului Audiovizualului în cazul în care se constată că persoana a executat necorespunzător sau nu și-a executat obligațiile. Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate al Consiliului atrage după sine demiterea de drept a membrilor săi.

Încă înainte de votul de joi, o serie de ONG media au criticat această inițiativă, pe motiv că este prea vagă : „În lipsa unor criterii clare, modificările propuse permit, în mod obiectiv, oricărei majorități parlamentare să facă uz de mecanismul de retragere din funcție a membrilor organelor de supraveghere și conducere a furnizorului public de servicii media audiovizuale”.

ONG-urile atrag atenția că schimbările propuse (și între timp aprobate în prima lectură de parlament) vor duce la re-politizarea „extremă” a Teleradio-Moldova și reproșează actualei majorități PAS că a desconsiderat „ importanța consultărilor publice” cu reprezentanții societății civile în elaborarea proiectului de lege.

Proiectul de lege mai trebuie aprobat în a doua lectură.