Select your Top Menu from wp menus

Maia Sandu: Votați împotriva Guvernului pentru că vă este frică de justiție adevărată

„Am înțeles că sunteți împotriva justiției. Am înțeles că sunteți împotriva oamenilor acestei țări, pentru că ați uitat că trebuie să slujiți poporul. Și nici măcar nu aveți curajul să vă asumați această răspundere și acest vot. Sunteți atât de lași încât nu puteți să spuneți pe față că votați împotriva Guvernului pentru că vă este frică de justiție adevărată. Astăzi nu ați trădat doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar ați trădat fiecare cetățean”. Premierul Maia Sandu a făcut declarația în plenul Parlamentului, înainte ca moțiunea de cenzură să fie supusă votului, transmite IPN.

„V-ați speriat când Guvernul s-a angajat să găsească un procuror general care să bage hoții la închisoare, în loc să execute comenzi politice, v-ați speriat atât de tare încât vreți să dați jos Guvernul. Ați uitat însă un lucru important – puterea acestui Guvern este în oameni. Acești oameni au dat jos o dictatură. Ei vor da jos pe oricine le încalcă voința”, a menționat Maia Sandu.

„Ați decis să scăpați de noi când am adus bani în țară, am deschis ușa capitalelor europene pentru Moldova, am pornit schimbarea din temelie a țării. Ați decis să scăpați de noi când am oprit furturile din banul public. Dar cel mai grav, v-ați sfătuit să scăpați de noi când am început să facem viața mai bună pentru oameni – să distribuim bani din buget pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași, să mărim asistența socială, să creștem salariile oamenilor”, a mai spus Sandu.

În luările de cuvânt, deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, a declarat că jocurile politice pe care le practică componente coaliției duc la o criză politică, iar ca urmare va fi și o criză economică. Potrivit parlamentarului, este clar că obiectul clarificărilor este procurorul general, care de fapt urma să fie un punct care să unească. Deputatul a amintit despre proiectul pe care l-a propus fracțiunea Partidului Șor, și anume ca procurorul general să fie ales de popor. Și pentru aceasta, în opinia sa, a fost nevoie de voință politică. Denis Ulanov a spus că speră că alegerile anticipate nu sunt departe, iar alegătorii își vor face alegerea corectă. Totodată, parlamentarul a declarat că fracțiunea Partidului Șor se abține de la vot pentru că nu vrea să se implice în jocurile politice.

Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat, a menționat că „astăzi nu se examinează posibilitatea de a demite Guvernul, ci se ia act de decizia Maiei Sandu de a pleca de la Guvern și de a se lansa în campanie electorală”. Potrivit lui Pavel Filip, acest cabinet de miniștri „este cel mai incompetent executiv din istoria Republicii Moldova. Timp de 5 luni, acesta nu a realizat niciun proiect pentru oameni”. „Partidul Democrat va susține decizia Blocului ACUM de a pleca de la guvernare și va vota această moțiune de cenzură. Deschiderea pentru comunicare și dialog rămâne valabilă, doar că e bine să discutăm de pe poziții egale”, a mai spus Pavel Filip.

Președintele fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a declarat în luarea sa de cuvânt că autorii moțiunii de cenzură s-au rătăcit în acuzații, au pornit de la problema desemnării procurorului general și au ajuns cu totul în altă direcție, acuzând dezastru economic. Potrivit lui, acest Guvern, chiar și cu acea moștenire foarte proastă, a reușit să restabilească relațiile cu partenerii de dezvoltare, să rectifice bugetul și să-și onoreze toate angajamentele față de cetățeni.

Președintele fracțiunii ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a menționat că „PSRM este gata să arunce țara în aer acum, în pragul sezonului rece, în momentul aprobării bugetului social”. Potrivit parlamentarului, în cele cinci luni a fost găsit limbaj comun pe diferite chestiuni importante, inclusiv în comisia de anchetă privind frauda bancară, dar și dezvoltarea domeniului agroindustrial. „De ce ne-am poticnit pe problema justiției? Împreună ne-am asumat răspunderea pentru actualul procuror general interimar și vedem că este un anumit progres în activitatea acestei instituții, spre deosebire de toate concursurile. Dar orice reformă nu va avea un efect scontat dacă nu vom avea reforma justiției”, a mai spus parlamentarul.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a spus că Guvernul Sandu are succese doar pe Facebook. Este „un Guvern al Facebook-ului și pentru Facebook, dar nu al cetățenilor și pentru cetățeni”. „Ați spus că jucăm pe sub masă, dar domnul Diacov zice, chiar ieri, că-i contactați de trei ori pe zi pe democrați și de patru ori pe noapte. Deputații voștri se adresează la procurorul vostru ca să fie arestat președintele țării pe motive aberante. Vă pare normal? Deci cine joacă?”, remarcat deputatul.

Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis astăzi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moțiunea de cenzură înaintă de fracțiunea Partidului Socialiștilor a fost votată de 63 de deputați ai PSRM și ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracțiunea Partidului Șor s-au abținut de la vot.