Categories: PoliticȘtiri

Maia Sandu: Prin validarea scrutinului prezidențial CC a acoperit fraudele electorale

Prin decizia pronunțată pe 13 decembrie curent, Curtea Constituțională a stabilit că mai multe instituții moldovenești nu și-au îndeplinit obligațiile legate de organizarea alegerilor prezidențiale și a acoperit fraudele electorale. De această părere este lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu.

„Curtea Constituţională, prin decizia sa, a stabilit că autorităţile statului nu şi-au făcut datoria. Pe de altă parte, în timpul dezbaterilor, preşedintele CC spune că trebuia să venim cu probe că am contestat rezultatele acestor alegeri, trebuia să venim cu dovezi, care să sprijine aceste încălcări. Altfel spus, înţelegem că noi trebuia să facem lucrul Comisiei Electorale, al poliţiei, al Ministerului Justiţiei, SIS şi al Ministerului de Externe”, a declarat Sandu în cadrul unei conferinţe de presă.

Liderul PAS spune că prin decizia de validare a alegerilor prezidențiale votanții săi au fost lipsiți de dreptul de a afla dacă alegerile au fost sau nu fraudate.

„Curtea Constituţională a constatat alte lacune, neclarităţi şi ambiguităţi ale legislaţiei electorale. Aceste ambiguităţi legislative au permis autorităţilor să ne ignore şi să influenţeze rezultatele alegerilor. Problemele indicate în hotărârea Curţii, cele care au influenţat rezultatul alegerilor, sunt probleme sistemice. În primul rând, Curtea a constatat că eu am fost lipsită de un control judiciar eficient, prin respingerea contestaţiei mele din 18 noiembrie. Instanţele de judecată au refuzat să examineze cererea de judecată în care am demonstrat că alegerile au fost fraudate pe motiv că ar fi de competenţa CC. Curtea Constituţională a spus că nu poate administra probe şi examinează în exclusivitate problemele de drept, nu circumstanţe de fapt, afirmând că din prevederile legale rezultă explicit că toate contestaţiile privind încălcările electorale să fie soluţionat de instanţele de judecată. Refuzul CC şi al instanţelor de judecată de a examina cererile noastre au dus la faptul că am fost lipsiţi de un control efectiv asupra valabilităţii sau a fraudării alegerilor. Astfel, autorităţile menţionate au contribuit la acoperirea fraudelor electorale. Cetăţenii care au m-au votat şi care nu au putut să voteze au fost lipsiţi de dreptul de a afla dacă alegerile au fost fraudate sau nu”, a declarat lidera PAS.

Maia Sandu crede că, de fapt, Curtea Constituțională a vrut cât mai repede să valideze alegerile prezidențiale și nu a avut intenția să verifice dacă alegerile au fost sau nu fraudate.

sursa: independent.md

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago