Select your Top Menu from wp menus

Maia Sandu despre cazul lui Ilan Șor – în Moldova cei mai mari hoți scapă de vină dacă sunt mână în mână cu puterea

Primarul de Orhei, Ilan Șor este absolvit de pedeapsă în pentru oferirea de mită ex-premierului Vlad Filat. Într-un interviu pentru publicația de expresie rusă, Newsmaker, Procurorul General, Eduard Harunjen a declarat că primarul de Orhei și-a răscumpărat vina pentru oferire de mită prin faptul că a scris autodenunțul în care a descris acest lucru. Harunjen a spus că potrivit legislației dacă omul face un autodenunț înainte ca fapta sa să devină cunoscută anchetei, acesta este absolit de pedeapsă. În alte dosare însă totul decurge conform planuruilor oamenilor legii, a dat asigurări Harunjen.
Afirmația a provocat o reacție critică din partea liderei Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu care într-o postare pe facebook s-a întrebat :” De ce un autodenunț ar trebui să ducă la liberarea de răspundere penală în cazuri atât de grave? În plus, autodenunțarea ar trebui să fie o circumstanță atenuantă, nu una de anulare totală a răspunderii. Ce să înțelegem noi, cetățenii, dintr-o asemenea declarație? Că într-o justiție controlată și selectivă, ne putem aștepta ca cei mai mari hoți să fie absolviți de vină dacă sunt mână în mână cu puterea, unii devenind primari, alții – chiar președinți de țară. Că nu contează ce faci, dar cu cine te-nfrățești.”
În urma autodenunțului lui Ilan Șor, fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de pușcărie pentru trafic de influiență. Primarul de Orhei a afirmat că i-a oferit mită în valoare de 250 de milioane de dolari, din care 20 de milioane de lei, deja când ocupa funcția de primar al orașului.
În sentința de condamnare este probată însă doar o sumă de 10 ori mai mică decât cea anunțată de Șor. Însuși primarul de Orhei figurează într-un dosar de spălare de bani, care încă nu a ajuns să fie examinat în fond, iar dosarul pentru neglijența în serviciu pentru perioada în care ocupa funcția de șef al BEM nici nu a fost transmis în instanță. Edilul, se află în arest la domiciliul său din Chișinău și se declară nevinovat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/maia-sandu-despre-cazul-lui-ilan-sor-in-moldova-cei-mai-mari-hoti-scapa-de-vina-daca-sunt-mana-in-mana-cu-puterea/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19