Preşedinta ţării Maia Sandu a solicitat Guvernului, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS) să vină cu un set de acţiuni, obligatorii pentru toate instituţiile publice, de monitorizare continuă şi de reducere a consumului de energie electrică. La fel, Guvernul va estima impactul creşterii preţurilor la energie electrică asupra populaţiei şi a mediului de afaceri, şi va propune măsuri de diminuare a lui.
În mod special, este vorba de impactul asupra păturilor vulnerabile ale societăţii, dar şi asupra întreprinderilor, a căror competitivitate este afectată de creşterea preţurilor la factorii de producere.
Guvernul şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică vor intensifica comunicarea cu cetăţenii şi mediul de afaceri cu privire la necesitatea şi metodele de reducere a consumului de energie. De asemenea, Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică va revizui reglementările privind investiţiile private în sursele alternative de energie electrică.
„Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa şi felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toţi”, a declarat preşedinta Maia Sandu în debutul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate (CSS), convocat luni seară pentru a discuta despre ameninţările curente la adresa securităţii energetice.
De menţionat că, luni, 24 octombrie, membrii CSS au analizat situaţia creată în sectorul energetic al ţării unde, din 24 octombrie 2022, se înregistrează un deficit de energie electrică. Aceasta vine după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei ţări de către Rusia.
Reprezentanţii instituţiilor responsabile de domeniul energetic, dar şi cele de securitate, au oferit informaţii despre situaţia de pe piaţa de energie şi au descris diverse scenarii de evoluţie a lucrurilor, inclusiv riscul ca „Gazprom” să reducă şi mai mult sau să stopeze definitiv livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. La fel, au fost analizate alternativele de asigurare cu electricitate a populaţiei şi a economiei, dar şi măsurile ce se impun pentru a reduce impactul crizei energetice. Deficitul de energie electrică poate fi compensat prin achiziţii pe alte pieţe, dar la preţuri mai mari.
sursa: trm.md
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…