Select your Top Menu from wp menus

Mai puține transferuri bănești vin de peste hotare

În primul trimestru al anului curent, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a depășit 276,81 milioane de dolari. Aproximativ 83% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani în principal, fără deschiderea conturilor bancare.

Potrivit datelor Băncii Naționale, valoarea recalculată a transferurilor în dolari s-a diminuat cu 7% față de primul trimestru al anului trecut, inclusiv cu 4,7 puncte procentuale ca urmare a fluctuațiilor cursului de schimb al valutelor originale față de dolar. Diminuarea reală a transferurilor a constituit 2,3%.

Cele mai multe transferuri au fost în euro (152,83 milioane dolari), urmate de cele în dolari (112,14 milioane dolari), ruble rusești (8,88 milioane dolari) și alte valute (2,96 milioane dolari).

Conform provenienței geografice, transferurile din UE au înregistrat o pondere de 44,5% în creștere cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu primul trimestrul al anului trecut. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 21,5%, în descreștere cu 7,7 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Respectiv, transferurile din alte state  (exceptând UE și CSI) au constituit 34%, față de 32,8% în 2018.

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere – 29%, urmate de transferurile din Germania – 16,% și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 13,%. În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, sunt de remarcat transferurile din Israel, cu o pondere de 20,8% sau peste 57 de milioane de dolari.