Categories: PoliticSocialȘtiri

Mai mulți avocați organizează o acțiune de protest în fața Parlamentului: Jos amendamentul „Stamate”

Mai mulți avocați organizează o acțiune de protest în fața Parlamentului Republicii Moldova. Aceștia solicită anularea amendamentului înaintat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la legea cu privire la avocatură„Avocații vor dialog, nu șantaj, retrageți amendamentul „Stamate”, „Jos amendamentul Stamate”, sunt mesajele avocaților, scrie replica.md

Amendamentul la legea cu privire la avocatură, care a provocat greva avocaților, a fost astăzi subiect de replici și în Parlament. Opoziția și Uniunea Avocaților susțin că acesta va limita independența și inviolabilitatea apărătorilor, în schimb guvernarea menționează necesitatea urgentării legii pentru a împiedica accesul în avocatură a judecătorilor și procurorilor corupți, transmite Radio Chișinău.

Un amendament propus de președinta Comisiei juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, la Legea cu privire la avocatură propune excluderea unui articol care prevede interdicția reținerii, arestării și percheziționării avocatului, cu excepția infracțiunilor flagrante, fără acordul Consiliului Uniunii avocaților. Avocații au criticat amendamentul și au intrat în grevă, iar astăzi au protestat la Parlament. Olesea Stamate a propus o nouă redacție a acestui amendament, însă Uniunea avocaților cere anularea acestuia în totalitate. 

Președintele Uniunii avocaților, Dorin Popescu, a declarat într-o conferință de presă la Parlament, alături de doi deputați socialiști, că anularea prevederilor respective din legislație limitează drepturile avocaților. Și deputații socialiști au cerut retragerea amendamentului. 

Pe de altă parte, șeful Legislativului, Igor Grosu a declarat că legea vizează în primul rând anularea unor prevederi care le-ar permite să acceadă în avocatură judecătorilor și procurorilor corupți.

Articolul din legea cu privire la avocatură care interzice reținerea și percheziționarea avocaților fără acordul Consiliului Uniunii de profil a fost inclus la propunerea deputaților socialiști, în luna aprilie anul trecut, înainte de alegerile parlamentare anticipate. Aceeași inițiativă legislativă prevedea și scutirea judecătorilor și procurorilor cu vechime în muncă de obligativitatea efectuării stagiului profesional și a susținerii examenelor pentru obținerea licenței de avocat.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

2 zile ago