Mai multe organizații ale societății civile, propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a intrpsus sistemul mixt de vot. Reprezentanții ONG-urilor au declarat marți, 21 noiembrie, într-o conferință de presă la IPN, că în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea se semnături în vederea susținerii referendumului.
Lilia Carasciuc, președinta Transparency International Moldova, a amintit că la adoptarea legii a fost neglijată opinia Comisiei de la Veneția, a partenerilor de dezvoltare şi a unor organizații ale societății civile. „Parlamentul trebuie să fie un organ reprezentativ al voturilor exprimate în alegeri. Ceea ce avem noi astăzi şi ceea ce vom avea dacă va fi acest sistem de vot, va reprezenta un singur partid”, a spus Lilia Carasciuc.
Inițiatorii referendumului fac apel la toți cetățenii, organizațiile obștești și către partide politice, să se implice la formarea grupului de inițiativă care să colecteze minimum 200 de mii de semnături necesare inițierii plebiscitului.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…