Mai multe ONG-uri se arată îngrijorate și condamnă acțiunea de intimidare în adresa Avocatului Poporului pentru drepturile copiilor, jurnaliștilor de mediu și societății civile, din partea deputatului PAS, Alexandru Trubca, după ce aceștia s-au expus împotriva incinerării anvelopelor uzate, ca urmare a temerilor populației din Rezina, cu argumente legate de lipsa monitorizării calității aerului în R. Moldova, nerespectarea art. 37 din Constituție privind dreptul la un mediu sănătos, nerespectarea prevederilor Convenției Aarhus privind participarea cetățenilor la luarea deciziilor de mediu.
Într-o declarație semnată peste 15 organizații, se arată că la 7 februarie 2022, în cadrul ședinței organizate de Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a avut o reacție condamnabilă în raport cu Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și activiștii de mediu, Alecu Reniță și Lilia Curchi.
Deputatul a învinuit-o pe Maia Bănărescu de faptul că a luat atitudine doar față de inițiativa de a permite incinerarea și coincinerarea anvelopelor, și a enumerat alte probleme care în opinia dumnealui meritau prioritate, insinuând că Avocata poporului are interese ascunse.
Totodată, Alexandru Trubca i-a atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu, autor al mai multor proiecte legislative de mediu, fost deputat și membru al Comisiei Parlamentare Mediu, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști. Deputatul a ignorat faptul că la ședință s-au expus negativ și alți reprezentanți ai societății civile, inclusiv cu studii în domeniu.
Mai mult, la replica lui Alecu Reniță despre calitatea sa de expert, Alexandru Trubca, a sfidat normele civilizate și statutul deputatului, și a recurs la o amenințare directă: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs…”.
În context, semnatarii consideră acțiunea de intimidare manifestată de deputatul Alexandru Trubca în sediul Parlamentului este orientată spre defăimarea jurnalismului de mediu și a experților de mediu, că descurajează demersurile orientate spre protecția mediului ale organizațiilor neguvernamentale, activiștilor și instituțiilor mass-media.
Astfel, semnatarii, solicită:
1. conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de comportamentul inadecvat al deputatului și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens, considerând deosebit de grav gestul lui A. Trubca să folosească mandatul de deputat și Parlamentul R. Moldova pentru a amenința și intimida;
2. deputatului Alexandru Trubca să ceară scuze de la persoanele vizate, să adopte un limbaj decent și să se abțină pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță, amenințări sau șantaj în raport cu activiștii de mediu și jurnaliștii, și cu orice alt cetățean/instituție din Republica Moldova.
Semnatarii consideră că atitudinea grobiană a deputatului Trubca a fost o reacție la articolele critice din presă despre unele hotărâri ale decidenților care gestionează activitățile și legile de mediu.
Ședința integrală poate fi vizionată mai jos:
De asemenea, semnatarii amintesc că la dezbaterile publice organizate de autorități, pe orice subiect de interes general, au dreptul să participe și să se expună toți cetățenii R. Moldova. Reamintim că libertatea de exprimare este un drept fundamental al oricărui cetățean, iar art. 10 din Convenția Europeană a drepturilor omului garantează, în alineatul 1, că „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a transmite informații sau idei, fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere”, iar alineatul 2 prevede că „Libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă sunt respectate”.
Declarația integrală poate fi citită mai jos:
sursa: ecopresa.md