Categories: SocialȘtiri

Mai multe categorii de persoane din grupuri social-vulnerabile ar putea beneficia de asistență juridică calificată

Persoanele cu dizabilitate severă sau accentuată și persoanele ale căror venit este mai mic decât salariul minim lunar stabilit de Guvern ar putea beneficia de asistență juridică calificată. În acest sens, Executivul a avizat, joi, inițiativa legislativă care propune modificarea Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat.

Proiectul are drept scop fortificarea sistemului de asistență juridică garantată de stat, în vederea asigurării efective a dreptului la apărare.

„Mai exact, prin proiect se propune includerea la categoriile de persoane cărora li se acordă asistență juridică calificată, indiferent de nivelul veniturilor, a persoanelor cu dizabilitate severă sau accentuată, dar și a persoanelor cu venit mai mic decât salariul minim lunar stabilit de Guvern, care în prezent este de 3 500 de lei. Astfel, va fi asigurat dreptul la apărare al persoanelor din categorii social-vulnerabile”, a explicat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței de Guvern.

Pe lângă asigurarea accesului la justiție al persoanelor din grupuri vulnerabile, proiectul urmărește fortificarea și eficientizarea capacităților funcționale ale Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (CNAJGS) – instituția care acordă asistență juridică calificată. În special, prevederile se referă la:

– criteriile de angajare a parajuriștilor (simplificarea modalității de recrutare a parajuriștilor),

– mandatul membrilor și directorului executiv al Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat,

– temeiurile refuzului de acordare a asistenței juridice calificate.

Potrivit legislației actuale, asistenţa juridică garantată de stat reprezintă serviciile juridice acordate gratuit persoanelor care nu dispun de suficiente mijloace financiare pentru plata lor şi care întrunesc condiţiile stipulate în lege. Asistența juridică de stat poate fi primară (simple consultații) și calificată (asistență juridică acordată pe cauze penale, civile, contravenționale, administrative). 

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago