Select your Top Menu from wp menus

Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore

Magistrații Curții Constituționale au demisionat in corpore.

„Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte”, se arată într-un comunicat al instituției. 

Menționăm că atât președintele Igor Dodon, cât și premierul Maia Sandu au cerut demisia tuturor judecătorilor de la Curtea Constituțională după avizul Comisiei de la Veneția. Potrivit documentului, Curtea a acționat contrar propriilor proceduri, nu erau temeiuri pentru dizolvarea Parlamentului. „În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții”, se menționa în avizul Comisiei de la Veneția. 

Astfel, experții constată că „decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe prevederile Constituției Republicii Moldova”.

Amintim că Mihai Poalelungi a renunțat pe 20 iunie la funcția de președinte al Curții Constituționale. 

sursa: radiochisinau.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/magistratii-curtii-constitutionale-au-demisionat-in-corpore/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19