Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal – adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.
Procuratura a pornit procesul penal împotriva lui Mihail Ciugureanu la solicitarea Ministerului Agriculturii, care s-a plâns că o suprafață de 780 de hectare de teren din proprietatea statului a fost transmisă Întreprinderii de Stat „Stațiunea Tehnologico-Experimentală Codrul”, aceasta fiind în proces de insolvalbilitate. Procurorul general Corneliu Gurin a explicat că aceste terenuri sunt situate în Chișinău și valorează milioane de lei. ”Teoretic puteau fi solicitate sau luate de către creditori. Adică din proprietatea exclusivă a statului puteau ajunge bunuri private”, a spus Corneliu Gurin pentru Moldova Curată.
Ministerul Agriculturii vs Mihail Ciugureanu
La rândul său, Ciugureanu susține contrariul și anume că ar fi protejat terenurile statului ca să nu fie înstrăinate în continuare. El afirmă că prin hotărârea sa, nu a dat aceste terenuri în proprietatea Întreprinderii ”Codrul”, ci doar în gestiune, de aceea acestea nu au intrat în masa debitoare a întreprinderii și deci nu puteau ajunge la creditori. Solicitat de Moldova Curată, judecătorul a explicat că terenurile respective au fost ”suspendate” o perioadă lungă și că în mod intenționat nu erau transmise în gestiunea niciunei întreprinderi, timp în care au fost împărțite ilegal și chiar construite case pe ele. ”Eu sunt nevinovat. Nu am făcut decât să păstrez întreprinderea de stat, să lucreze, pentru că este unica în republică de acest fel, în timp ce alții vroiau s-o lichideze ca să ia bunurile și terenurile”, a spus Mihai Ciugureanu.
El a mai afirmat că audierea sa în ședința CSM nu ar fi trebuit să se desfășoare cu ușile închise, întrucât asemenea ședințe sunt publice. ”Eu am venit cu documente și ei știau că voi demonstra schemele lor”, susține Ciugureanu. El a sugerat că persoane de la guvernare ar fi interesate de terenurile Întreprinderii ”Codrul”, de aceea ar fi fost pornit procesul penal.
continuarea pe moldovacurata.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…