Categories: PoliticȘtiri

Lupta împotriva corupției este criteriul care stă la baza asistenței UE, Peter Michalko

Corupția este fenomenul cel mai rău pentru orice societate și este cu atât mai rău în cazul unei societăți în tranziție, susține șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ambasadorul a declarat că lupta împotriva corupției și este unul dintre criteriile de bază în ceea ce privește asistența UE pentru Republica Moldova, dar și pentru cooperare, transmite IPN.

„Citind Acordul de Asociere și agenda de asociere, veți vedea în ce măsură se pune accent mare pe lupta împotriva corupției. Sigur că în acest context este important ca toate instituțiile de stat care sunt implicate în lupta împotriva corupției să lucreze în mod credibil, în așa fel încât cetățenii să fie siguri că instituțiile acestea sunt independente, că nu există interese care le-ar influența în mod neechilibrat”, a notat diplomatul european.

Peter Michalko a spus că UE e interesată ca Republica Moldova să fie un stat democratic, motiv pentru care solicită îndeplinirea unor criterii legate de drepturile omului, respectarea normelor democratice la implementarea controversatului sistem electoral mixt, implicit menținerea unui sistem politic pluripartit; independența justiției și libertatea mass media. Ambasadorul spune că a discutat aceste lucruri la toate întâlnirile pe care le-a avut cu oficiali moldoveni și, deci, Guvernul de la Chișinău știa foarte bine ce condiții există pentru debursarea asistenței europene.

În ceea ce privește evaluarea care a ținut de domeniul justiției, pentru anii 2014-2015, oficialul a menționat că s-a constatat că progresul în reforme nu a fost satisfăcător pentru a putea să fie eliberată această parte de suport bugetar. Potrivit lui Peter Michalko, cele mai importante elemente de atunci au fost ritmul foarte lent al adoptării legislației. Este adevărat, spune oficialul, că ulterior au fost schimbări în acest domeniu, niște schimbări la nivel de legislație, dar împreună cu aceste schimbări trebuie să fie și o implementare vizibilă și solidă.

Referitor la asistența macrofinanciară europeană, Peter Michalko a declarat că acum lucrurile țin de evaluarea situației de după adoptarea sistemului nou electoral. „Acum vom vedea ce decizii vor fi adoptate în privința implementării acestei legislații, în ce măsură acestea vor respecta principiile democrației și sistemului eficient democratic, bazat pe sistem multipartid, pe drepturile omului și libertățile fundamentale în domeniul electoral, după cum a și fost subliniat în poziția comună a instituțiilor europene din luna iunie. Și după această evaluare va fi adoptată o decizie”, a menționat ambasadorul UE.

Întrebat de ce integrarea europeană nu a reușit să ajungă idee națională la nivelul oamenilor de rând, Peter Michalko susține că nu ar fi de acord cu constatarea că oamenii de rând nu ar fi de partea integrării europene sau a vectorului european. Ce este poate important, în opinia sa, este să cunoască mai bine ce înseamnă acest lucru și în ce mod poate să îmbunătățească viețile lor dezvoltarea Republicii Moldova bazată pe cooperare și relații cu UE. Cu instrumente care există – Acordul de Asociere și asistența din partea UE, Republica Moldova și cetățenii ei pot să ajungă la un nivel al standardelor europene. Se cer multe eforturi, multă muncă, dar sunt alte țări care au trecut acest drum și Republica Moldova are toate instrumentele care să poată avea același succes, spune ambasadorul.

RadioOrhei

Recent Posts

„Din cauza urii voastre, premierul luptă pentru viața sa”. După atacul armat, aliații lui Fico dau vina pe presa liberală și pe progresiști

Aliații lui Robert Fico din parlamentul slovac au criticat presa liberală și progresiștii, sugerând că…

2 ore ago

Ministerul Justiției solicită suspendarea activității partidului condus de un fost viceprimar de Orhei, pe un termen de șase luni

Ministerul Justiției a anunțat astăzi că a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de…

2 ore ago

Procuratura Anticorupție sugerează că actuala putere este responsabilă de mai multe eșecuri în reforma justiției

În contextul interesului sporit și multiple întrebări din partea presei despre scrisoarea care a apărut…

7 ore ago

Peste 2.300.000 lei aduși în Moldova din Moscova, prin contrabandă, în beneficiul unui grup criminal organizat

Ofițerii Serviciului Vamal, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea procurorilor PCCOCS,…

9 ore ago

Comunicat DSE Orhei: intervenții la două incendii de amploare și extragerea unei persoane care s-a aruncat în fântână

În perioada de 29.04 - 14.05.202 pompierii și salvatorii din Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești…

12 ore ago

SUA critică Israelul pentru modul în care duce războiul din Fâșia Gaza: „O pierdere oribilă de vieți omenești nevinovate”

Secretarul de stat Antony Blinken a formulat duminică unele dintre cele mai dure critici publice…

2 zile ago