Lucruri neştiute despre intenţia livrării de curent electric din Ucraina în Moldova

Portalul ucrainean Censor.net publică un material amplu despre intenţia companiilor ucrainene de a livra curentelectric în Republica Moldova. În articol este descrisă procedura anevoioasă din Ucraina, care trebuie parcursă de companiile ce vor să exporte curent electric şi se aduc nişte calcule că aceasta ar putea fi mai ieftină chiar, decât cea vândută în Ucraina. Mai mult, obligaţiile ar putea fi îndeplinite doar câteva luni pe an, atunci când există un surplus de curent electric produs de centralele atomice din Ucraina. Însă avantajul ar fi unul geopolitic, Ucraina reuşind astfel o integrare mai rapidă cu reţelele energetice europene.

Totuşi, două companii din Ucraina, la sfârşitul anului trecut,  au cumpărat dreptul de export în Republica Moldova a 175 de MWt şi 25 de MWt. Cele două companii sunt DETK a oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov şi “Donbassenergo” al lui Victor Gumeniuk”. Însă încheierii unui acord cu DTEK, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Energiei de la Kiev, care sunt citate de Censor.net, s-ar opune Vladimir Plahotniuc, care este caracterizat drept cel mai bogat om din Moldova şi unul din cei mai influienţi politicieni. Motivele acestei atitudini din partea conducerii Moldovei, faţă de holdingul lui Ahmetov nu sunt cunoscute.

O soluţie politică urmând a fi identificată în cadrul disucţiei între preşedinţii Petro Poroşenco şi Igor Dodon. Atunci, contracte anuale cu operatorii moldoveni  a reţelelor electrice, Energocom şi Gas Natural Fenosa, va putea încheia traiderul de stat ucrainean “Ucrinterenergo”.
Între timp, autorităţile moldoveneşti au extins pentru a patra oară termenul de recepţionare a ofertelor pentru procurarea curentului electric, iar mold-street.com scrie că acest lucru s-a făcut pentru că doar un singur ofertant – DTEK din Ucraina a depus actele necesare. Alte două companii care ar intenţiona să participe la licitaţie şi nu ar fi reuşit să pregătească toate documente  sunt companiile din regiunea separatist transnistreană – Energokapital (fondată în off-shore) şi Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (controlată de gigantul rus Inter RAO EES

 

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago