Select your Top Menu from wp menus

Lucrări de 2 milioane de lei şi  o jumătate de an de bucluc FOTO/DOC/VIDEO

Un proiect investiţional la tabăra de odihnă „Mioriţa” din Ivancea, pentru care cu doi ani în urmă Consiliul raional (CR) Orhei a decis să aloce  aproape 2 milioane de lei, stârneşte discordie de aproape o jumătate de an. Actuala conducere a raionului Orhei şi cea a Direcţiei Generale Educaţie (DGE), de care aparţine tabăra, acuză că proiectul nu a fost finalizat. Conducătorii precedenţi şi antreprenorul care a realizat proiectul susţin contrariul.

Denumirea completă a proiectului este “Lucrări de reparare a reţelelor de apeduct şi canalizare cu construcţia staţiei de epurare pentru tabăra “ Mioriţa”şi Şcoala sanatorială”. Iniţiatorii proiectului din anul 2014, explică efectuarea unui complex de lucrări prin faptul că au  considerat mai raţional ca, odată cu înlocuirea staţiei  de epurare semifuncţionale a taberei cu  una nouă,  să fie  renovate şi sistemele de apă şi canalizare. 

Nici   includerea Şcolii sanatoriale, care se subordonează Ministerului Sănătăţii, într-un proiect finanţat cu cca 2 mlioane de lei de la bugetul raional, nu a fost întâmplătoare. În legătură cu aceasta s-a făcut auzită dorinţa  ca în perspectivă   şcoala, care în prezent nu activează, să fie „anexată” la tabără. Cele două instituţii se află într-un  loc pitoresc din mijlocul Codrilor, iar tabăra Mioriţa, care ocupă  peste   7 ha de pământ, este separată doar printr-un gard  de Şcoala sanatorială  care, la fel, nu duce lipsă de  pământ,  mai dispunând şi de o infrastructură atotsezonieră. 


Până una-alta,  proiectul de la Ivancea se lasă cu bătăi de cap din cauza apropiatului sezon estival.  Or,  pentru a putea organiza odihna copiilor în timpul vacanţei şcolare mari, “Mioriţa”  trebuie să obţină  avize pentru totul  de ce depinde funcţionarea normală a taberei.  

Aşteaptă răspuns, pentru a acţiona în consecinţă

La începutul lunii curente, preşedintele raionului, Tudor Golub, anunţa că, pentru clarificarea situaţiei privind executarea lucrărilor de reabilitare a reţelelor de apeduct, canalizare şi construcţie a unei staţii de epurare la tabăra „Mioriţa”, Procuraturii raionului Orhei i-a fost expediat un demers. Demnitarul a mai ţinut să sublinieze  că banii pentru lucrările respective au fost transferaţi încă în luna noiembrie 2014, pe când lucrul a început abia în martie 2015.

Aceste detalii au venit în continuarea unei informaţii care a fost prezentată la prima şedinţă a CR Orhei din acest an de către nou numita şefă a DGE Orhei, Silvia Mustovici, care s-a arătat îngrijorată de faptul că tabăra nu va putea funcţiona în apropiata stagiune estivală.Silvia Mustovici, Directia Educatie Orhei

Peste aproape două săptămâni de la această intervenţie în public, fiind întrebată dacă s-a schimbat ceva în situaţia taberei Mioriţa, Silvia Mustovici a declarat că se  aşteaptă răspunsul procurorilor  la demersul preşedintelui raionului, pentru a se acţiona în consecinţă. Şefa DGE a mai spus că odihna de vară în tabără ar putea fi compromisă din cauza că încă nu a avut loc recepţia finală a lucrărilor. Antreprenorul care le-a efectuat nu răspunde la apelurle telefonice, iar în noiembrie trecut s-a eschivat să participe la o comisie care s-a deplasat la tabăra Mioriţa, a spus Mustovici.

La Procuratura din Orhei, unde a fost expediat demersul despre tabăra “Mioriţa”, ne-au spus că e mai bine să ne interesăm despre acest caz la Poliţie. Ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Orhei, Diana Maxim, a confirmat că la începutul acestei săptămâni demersul de la Procuratură a ajuns la Poliţie şi că urmează repartizarea acestuia, după care – examinarea în modul cuvenit.

Antreprenorul a trimis scrisori

Lucrările de reabilitare a reţelelor de apeduct şi canalizare şi de construcţie a staţiei de epurare la Ivancea au fost executate de  firma „Concretcons” SRL. Am reuşit să vorbim cu  antreprenorul la telefon şi să-i aflăm poziţia  în legătură cu criticile  ce i se aduc. Valeriu Laşcu a declarat că ar trebui să povestească ore în şir despre cum s-a lucrat la acest obiect şi că e gata să prezinte şi informaţii în scris. Acesta a spus că a trimis scrisori tuturor decidenţilor şi că aşteaptă ca în timpul apropiat să aibă loc recepţia lucrărilor,  despre care afirmă că le-a executat în corespundere cu angajamentele contractuale. În ce priveşte comisia din luna noiembrie trecut la care, potrivit DGE nu s-a prezentat, antreprenorul afirmă că nu a fost anunţat despre aceasta.

Laşcu s-a arătat încrezător că nici procuratura, nici poliţia nu au motive de  a-i imputa  fapte condamnabile şi că restul “ sunt vorbe din piaţa centrală”. În timpul discuţiei, interlocutorul  s-a arătat  mai indispus de faptul că nu ar avea  cui să predea obiectele şi lucrările despre care spune că le-a îndeplinit pe deplin şi calitativ.  Pentru că, potrivit acestuia, exploatarea unor instalaţii performante necesită specialişti pe potrivă.

Volume îndeplinite, dar nu fără de abateri

ion cocarla, orhei sectia constructii Volumele, prevăzute în contractul pentru lucrările de la Ivancea sunt îndeplinite, confirmă Ion Cocârlă, care de curând a fost numit în funcţia de  şef al Secţiei Construcţii, Gospodărie comunală şi Drumuri din cadrul CR Orhei. Acesta vorbeşte însă şi despre  unele “greşeli”. Conform proiectului, trebuiau să fie plombate locurile din trotuare unde s-au făcut săpături pentru reţeaua de canalizare şi să fie instalată o staţie de epurare de o capacitate anumită. În schimb, antreprenorul a asfaltat o porţiune continuă de trotuar şi a instalat o staţie de epurare de o capacitate mai mare. 

Aceste abateri de la proiect sunt indicate şi în informaţia prin care DGE a sesizat la începutul lunii curente conducerea raionului. Detalii, AICI  În sesizare sunt incluse   7 puncte, printre cele mai serioase fiind   faptul că antreprenorul, contrar proiectului, a montat  în locul unei  staţii de epurare cu volumul de 12 m3, o staţie de 50 m3, iar proiectantul refuză să modifice proiectul.  Valeriu Laşcu, pe care l-am întrebat de ce a făcut o schimbare, despre  care  se spune că a plătit-o din cont propriu cu 150 mii lei,  a declarat că atunci  când efectua lucrările,    în Moldova nu era de găsit  staţia de   capacitatea proiectată. 

Unele concluzii competente 

Până la momentul de faţă sunt cunoscute concluziile câtorva instituţii  care au competenţa de a controla şi a se expune în astfel de cazuri cum e cel de la tabăra “Mioriţa”.
Cea mai recentă concluzie aparţine Centrului de Sănătate Publică Orhei care într-o prescripţie de la începutul lunii curente notează că evaluarea activităţii taberei în sezonul estival precedent a scos în vileag o serie de încălcări în exploatarea sistemelor de apeduct şi canalizare. Totodată, în prescripţie se menţionează că lucrările la staţia de epurare nu au fost finalizate. Detalii, AICI

La sfârşitul anului trecut, Curtea de Conturi care a efectuat un audit al exercițiului bugetar și gestionării patrimoniului public în raionul Orhei pe perioada anului 2014, a relevat în raportul său că proiectarea, amplasarea și punerea în funcțiune a stației de epurare la tabăra de odihnă „Miorița” s-a realizat în lipsa avizului Expertizei ecologice de stat asupra documentației de proiect elaborate în modul stabilit. Detalii, AICII

Ceva mai înainte, Inspecţia de Stat în Construcţii ar fi constatat că “Concretcons” SRL a admis exagerări financiare la lucrările de reabilitare a reţelelor de apă şi canal şi de construcţie a staţiei de epurare în suma de peste 378 de mii de lei Detalii, AICI

E nevoie de încă  vreo 2 milioane de lei

Faptul că în 2015 Inspecţia în Construcţii a efectuat un control al îndeplinirii lucrărilor la Ivancea este confrimat de către Gheorghe Ştirbu, care până de curând a fost şef al Secţiei Construcţii a CR Orhei. Ştirbu continuă să lucreze în aceeaşi secţie şi cunoaşte bine cum s-au desfăşurat lucrările pe care le-a monitorizat la modul nemijlocit. Acesta spune că Inspecţia intr-adevăr a avut o serie de obiecţii, dar antreprenorul a înlăturat  neregulile şi a îndeplinit tot ce era prevăzut conform devizului de cheltuieli. Potrivit lui Ştirbu, trotuareşe nu au fost plombate din cauza unui  volum prea mare de lucru constatat în raport cu devizul de cheltuieli. Asta din cauza că  antreprenorul nu a  putut efectua săpăturile cu tehnica uşoară prevăzută de  proiect, iar tehnica grea  a adus distrugeri  mai mari trotuarelor  pietonale  vechi şi  deja uzate. Aşa că, cu aprobarea preşedintelui raionului, în loc de plombarea unei suprafeţe totale de peste 300 m pătraţi,   s-a făcut asfaltarea a peste 400 m2 de trotuar. De fapt, trotuarele ar trebui reparate normal în cadrul unui proiect de amenajare  a taberei care va costa încă vreo 2 milioane de lei, estimează funcţionarul .

Ştirbu susţine că, oricum, obiectul trebuie recepţionat pentru ca tabăra să poată activa în vara care vine, mai ales că staţia de epurare a funcţionat pe durata verii trecute.   Totuşi, Concretconstruct SRL ar mai avea  un lucru de făcut chiar acum – să betoneze în jurul capacelor fântânilor de canalizare.

Cum a câştigat? Ca şi alţii – prin  concurs!

Actualul preşedinte al raionului Orhei, Tudor Golub,  şi unii consilieri raionali nu o  dată şi-au exprimat  nedumerirea că de relizarea proiectului de la Ivancea s-a ocupat  firma Concretcons SRL. Preşedintele de odinioară al raionului, Ion Ştefârţă, susţine însă că acest agent eonomic a câştigat competiţia cu alţi 3 ofertanţi  care au participat la licitaţia publică privind achiziţia lucrărilor, ţinându-se seama şi de oferta de preţ mai mică. 

Concursul a avut loc la mijlocul verii anului 2014, iar castigatorul implinise atunci 1 an de la fondare. Detalii, AICI.  Autoritate contractantă a fost în acest caz Direcţia Învăţământ Tineret şi Sport Orhei (în prezent – Direcţia Generală Educaţie), care la acel moment era condusă de Eudochia Ştefârţă – soţia fostului preşedinte de raion.

Actuala şefă a DGE, Silvia Mustovici, spune că nu cunoaşte prea multe despre licitaţia de la mijlocul anului 2014 şi că persoana care se ocupa de aceasta nemijlocit nu mai lucrează la Direcţie.Detalii, AICI şi AICI  Mustovici a declarat că dispune doar de unele acte privind trasferurile băneşti şi de unele procese verbale de recepţie a lucrărilor care sunt datate cu luna decembrie 2014. Detalii, AICI şi AICI

Update, 25.03.16: După publicarea acestui material, am fost contactaţi de un alt reprezentant al antreprenorului, conducătorul Alexandru Paladi, care a ţinut sa ne expedieze un text întitulat „Răspuns la discordiile inventate de jumătate de an față de Antreprenorul SRL ”Concretcons”. Detalii, AICI si AICI

Vara trecută „Mioriţa” a activat. Ce va face la vară?

Firma” Concretcons” SRL a  lucrat la tabăra „Mioriţa” în perioada septembrie 2014-mai 2015. La reţelele de  apă şi canalizaţie  au fost conectate duşurille, bazinul de înot, unul din cele două WC -uri din curte, acestea fiind deja  exploatate pe durata  actitivităţii taberei din vara trecută. Despre aceasta ne-a relatat Silvia Bronicean, directoarea instituţiei, în timp  ce ne aflam la Ivancea pentru a ne documenta cu situaţia la faţa locului.

 Directoarea  a spus  că nu dispune de careva documentaţie de proiect şi nu ştie  ce lungime  are  sistemul   de apă şi canalizare, dar că a numărat peste 60 de fântâni ale reţelelor care trec  pe teritoriul taberei. Staţia de epurare care măsoară vreo 11 metri în lungime şi este îngropată la o adâncime de 4 metri, se află aproape de Şcoala sanatorială, dar la o distanţă considerabilă de  „Mioriţa”.

  Silvia Bronicean  spune că, în general, se bucură că mai ales  problema  staţiei de epurare şi a canalizaţiei a fost rezolvată, chiar dacă starea trotuarelor e departe de cum ar trebui să fie. Directoarea se nelinişteşte că din cauza deficientelor legate de recepţia finală ar putea apărea probleme cu deschiderea  sezonului estival. Ea crede că dacă  antreprenorul venea cu explicaţiile necesare în faţa membrilor celor trei  comisii  care au inspectat lucrările toamna trecută,  animozităţile erau deja depăşite. 

 De notat   că în acest an tabăra „Mioriţa”, unde în 1986 a început  construcţia primelor căsuţe destinate odihnei copiilor, rotungeşte 30 de ani de la întemeiere. Acum, în tabără sunt 30 de căsuţe din lemn în două niveluri,  unde într-o tură pot fi cazaţi în jur de  300 de copii.