Select your Top Menu from wp menus

Lot de tehnică militară pentru Moldova din partea Chinei 

Guvernul Republicii Populare Chineze a oferit Armatei Naţionale a Republicii Moldova un lot de tehnică şi bunuri materiale în valoare de opt milioane de yuani (15 milioane de lei). Tehnică a fost oferită în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Ministerul Apărării. La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării, ambasadorul Zhang Yinghong a spus că Republica Populară Chineză a acordat sprijin logistic Armatei Naţionale a Moldovei pe parcursul ultimilor 15 ani, iar acest ajutor contribuie la consolidarea sistemului de apărare şi creare a condiţiilor de serviciu pentru militarii moldoveni.

Lotul include nouă microbuze cu diferită capacitate de transportare, trei ambulanţe, patru vehicule-frigider, zece generatoare electrice, precum şi piese de schimb pentru tehnică. Partea chineză şi-a asumat și costurile de transportare a echipamentului până în portul Constanţa din România, iar Ministerul Apărării a acoperit cheltuielile de transportare a bunurilor pe itinerarul Constanţa – Chişinău.

Donaţia are loc în baza unui acord iniţiat de părți în septembrie 2012 şi semnat în octombrie 2016. În total, Armata Naţională a beneficiat de asistenţă logistică din partea guvernului chinez în valoare de 18 milioane de yuani (30 de milioane de lei).