Categories: ExterneȘtiri

Locuieşti aproape de şosea? Îmbătrâneşti mai repede şi rişti să mori mai curând

Cei care locuiesc în apropiere de o arteră foarte circulată au un risc mai mare de deces şi sunt mai predispuşi la boli cardiovasculare şi probleme ale rinichilor, arată un studiu realizat recent.

Concluziile autorilor studiului se bazează pe cercetări asupra a peste 1.100 de pacienţi din zona metropolitană Boston, SUA, pacienţi care fuseseră internaţi în spital, în perioada 1999-2004, după ce suferiseră accidente vasculare cerebrale (AVC).

La internare, fiecărui pacient i-a fost măsurat nivelul de creatinină din sânge. Creatinina este un reziduu produs în cursul metabolismului muscular şi este îndăpărtată din corp cu ajutorul rinichilor, care filtrează sângele şi elimină, prin urină, substanţele nefolositoare. Eficienţa procesului de filtrare este măsurată prin aşa-numita rată de filtrare glomerulară (GFR).

GFR este, astfel, un indicator al sănătăţii rinichilor şi al eficienţei cu care funcţionează aceştia.

Jumătate dintre pacienţi locuiau la cel mult 1 km de o şosea principală, ceilaţi trăind la distanţe cuprinse între 1 km şi 10 km faţă de şosea.

După ajustarea contribuţiei altor factori, precum vârsta, sexul, grupul etnic, fumatul, afecţiunile medicale asociate, tratamentul pentru bolile de inimă şi nivelul economic al cartierului în care locuiau pacienţii, s-a constatat că aceia care locuiau cel mai aproape de şosea aveau cele mai scăzute GFR.

Cei care locuiau la doar 50 m de şosea aveau o GFR considerabil mai mică decât cei care locuiau la 1000 de metri de şosea – ca şi cum primii ar fi fost cu 4 ani mai în vârstă decât aceştia din urmă.

Cercetătorii au calculat că reducerea distanţei faţă de şosea de la 1000 m la 50 metri ar putea fi asociată cu o creştere cu 4% a numărului de decese din cauze cardiovasculare şi o sporire cu 1% a riscului de deces din orice cauză.

„Există tot mai multe dovezi ale faptului că traiul în apropierea şoselelor principale contribuie la creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare şi a prognosticului negativ în cazul pacienţilor care au deja asemenea boli”, afirmă autorii.

sursa: descopera.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: beneficiile compostului din frunze

Sfârșit de octombrie, copacii se dezgolesc, iar curțile și grădinile oamenilor se umple cu frunzele…

18 ore ago

Fost deputat către Maia Sandu: ce vă încurcă să ieșiți, tot până duminică, din alianțele cu Dodon din cele circa zece consilii raionale? Vă simțiți bine cu Dodon acolo?

Componența echipei guvernamentale ar putea fi modificată după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale,…

18 ore ago

Observații ale Misiunii OSCE/ODIHR: Președinta în exercițiu și opțiunea ”da” au fost favorizate mediatic

Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR a publicat o Declarație cu constatări și concluzii…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al raionului Orhei, Ion Lazarenco Tiron susține că soția sa a fost inclusă eronat în „lista lui Șor”

Înotătorul Ion Lazarenco Tiron susține că soția sa, Angela Lazarenco, a fost inclusă eronat în…

2 zile ago

Ofițerii CNA au dat buzna în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni. Percheziții au loc și în Chișinău

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) desfășoară vineri, 25 octombrie curent, percheziții în municipiul Chișinău, dar…

6 zile ago