Potrivit ultimelor informații operative, raportate din subdiviziunile Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, ploile au afectat localități din nouă raioane (Leova, Soroca, Hîncești, Basarabeasca, Anenii Noi, Cantemir, Criuleni, Rezina, Ialoveni) și municipiul Chișinău. Ploile au înnămolit gospodării, beciuri, grădini, poduri, fîntîni, dărămat garduri, dar și au distrus culturi agricole.
Astfel, pentru raionul Leova în localitățile Iargara, Băiuș, Cociulia Nouă și Covurlui, în total au fost înnămolite 17 gospodării, 12 beciuri, 21 fîntîni, 21 grădini, dar și distruse 3 poduri, 106 metri gard și 0.6 km drum local.
Pentru raionul Soroca, în localitățile Cosăuți, Cremenciug, Nimereuca, Șeptelici, Tătărăuca Veche, Trifăuți, Vasilcău și Visoca, în total au fost înnămolite 39 gospodării, mai multe grădini și distruși 24 km de drum local.
Pentru raionul Hîncești, în satul Logănești în total au fost înnămolite 120 gospodării, 25 de beciuri și 5 grădini.
Pentru raionul Basarabeasca, satul sadaclia au fost înregistrate drept înnămolite 7 gospodării și 6 beciuri.
Pentru raionul Anenii Noi, satele Mereni, Maximovca, Telița și Roșcani au fost înnămolite 2 gospodării, 10 grădini, dar și distruși 7 km de drum local și 15 metri gard.
Pentru raionul Criuleni, în satele Bălțata, Dalinoe și Bălăbănești au fost înregistrate mai multe porțiuni de drumuri locale înnămolite.
Pentru raionul Rezina, în satul Țareuca, au fost înregistrate mai multe beciuri subinundate.
Pentru raionul Ialoveni, satul Sociteni- o fîntînă și un beci înămolite.
Pentru raionul Cantemir, satul Cociulia, ploaia a distrus hectare de culturi, printre care 65 ha orz, 46 ha porumb, 18 ha floarea soarelui, 6 ha mazăre, 3 ha grîu, dar și 40 ha de livezi cu măr.
În toate aceste localități, echipele de salvatori și pompieri din teritoriu, au lucrat în regim alert pentru pomparea apei din gospodăriile afectate.
Pentru municipal Chișinău, și aici salvatorii au acționat la pomparea apei din curți, subsoluri și fîntîni pentru telecomunicații din străzile Tighina, Vasile Alecsandri și Muncești.
Referitor la situația din localitatea Iargara, raionul Leova, cele trei bazine acvatice sînt monitorizate în continuare, nivelul apei fiind în scădere.
Este de menționat că în urma acestor situații, nimeni nu a avut de suferit, cei peste 300 de salvatori și pompieri din țară lucrînd în regim non-stop pentru lichidarea consecințelor. Pagubele ploilor vor fi estimate de către Comisiile pentru situații excepționale locale.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…