Categories: PoliticȘtiri

Lilia Carasciuc: neîncrederea în clasa politică persistă pentru că se face că uită de furtul miliardului

Pavel Filip a avut întrevederi cu reprezentanți ai patronatului, societății civile şi ai partenerilor de dezvoltare.

Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Pavel Filip le-a spus reprezentanților mediului de afaceri şi exponenților societății civile că printre primele acţiuni ale sale, în cazul în care cabinetul său va fi votat, va fi revizuirea tarifelor la gaze şi a prețurilor la produsele de alimentare de bază şi la medicamente. Venit din bussines, Filip nu a oferit mai multe detalii cum va acționa pentru a interveni pe piaţă în sensul diminuării preţurilor, în schimb a argumentat că aceşti paşi, în chiar primele 2 luni de activitate, vor duce la recâștigarea încrederii populației în guvernare.

„Dacă nu reuşim, înseamnă că presiunea societăţii civile urmează să rămână la aceleași cote sau să fie şi mai mare asupra clasei politice, asupra echipei guvernamentale”.

Potrivit lui Pavel Filip, programul de activitate va include în ordinea citită de el: reluarea negocierilor cu FMI şi partenerii de dezvoltare pentru a debloca finanțările externe; „stabilizarea ţării în domeniul financiar şi bancar”, fără a detalia, şi realizarea reformelor în justiție şi depolitizarea instituțiilor de drept. Totodată, el a spus că vectorul de politică externă rămâne neschimbat, iar programul de activitate va avea ca draft pe cel al guvernului Streleţ cu angajamentele asumate faţă de UE.

 

Reprezentanților patronatelor candidatul desemnat la postul de premier le-a promis că dacă ajunge şef al executivului va reduce birocrația şi va diminua numărul controalelor abuzive efectuate de autoritățile responsabile. În plus, Pavel Filip a afirmat că va fi nevoie de optimizarea cheltuielilor administrației publice. La întrevederea cu liderii de ONG-uri premierul desemnat a spus că va semna personal declarația de integritate şi va cere ca şi întreaga garnitură guvernamentală s-o facă.

Atunci când a fost întrebat cum explică suspiciunile de integritate care planează asupra sa, de exemplu că nu şi-a declarat toate proprietățile sau că pe vremea când a fost manager la Tutun CTC întreprinderea ar fi făcut contrabandă cu țigări în spaţiul comunitar, aşa cum a scris presa, Filip a spus că până în prezent nu a văzut nicio probă.

„Eu înţeleg că foarte mult se insistă să-mi găsească ceva, să-mi demonstreze că nu sunt un om integru. Nu am încălcat până acum şi vă declar cu toată responsabilitatea legea Republicii Moldova nici cu un centimetru”.

Directoarea Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, i-a spus premierului desemnat că neîncrederea în actuala clasă politică şi în actuala guvernare persistă deoarece se face a uita de furtul miliardului, de justiţia selectivă sau de „capturarea organelor de drept”.

„Avem puţină încredere într-o astfel de guvernare pentru că în primul rând nu s-a consumat cazul domnului Sturza. Cineva din deputaţi a spus că-i doare piciorul, pe altcineva îi doare-n cot, dar până la urmă politicienii au demontrat că le este în cot de situaţia din Republica Moldova. Aşa cum are calităţile sale bune, domnul Filip a fost totuşi desemnat din partea unui partid care a făcut încercări să şantajeze preşedintele Republicii Moldova, şi aceasta reiese din declarţia lui făcută ambasadorilor occidentali. Domnul candidat a făcut parte din aceleaşi guvernări care au căzut din cauza unor suspiciuni de corupție”.

Unii reprezentanţi ai societății civile au cerut să fie inclus în declaraţia de integritate şi traseul politic al viitorilor miniştri, precizând că cetăţenii trebuie să cunoască prin ce formaţiuni au fost aceşti politicieni.

Democratul Pavel Filip a spus că în câteva zilele urmează a fi definitivat programul de guvernare şi că şi-a propus până la sfârșitul săptămâni să meargă în parlament pentru a cere votul de învestitură.

Presa a scris că vor fi împărţite cele 6 ministere deţinute astăzi de liberal-democraţi. Cel mai probabil, câte un minister le va reveni transfugilor comunişti şi foştilor liberal-democraţi. Ar putea fi portofoliile de la Protecţia socială şi Argicultură. În timp ce unele mass-media au scris că ar putea fi redus cu trei numărul de ministere, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru a sugerat că externele ar putea fi separate de integrarea europeană.

sursa: europalibera.org

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

o săptămână ago