Select your Top Menu from wp menus

Lidia Bordian, epidemiolog, Centrul de Sănătate Publică, Orhei: „Anume bolnavii cronici trebuie să se vaccineze împotriva Covid-19. Ei sunt din categoriile de risc și boala poate avea evoluție severă”

În raionul Orhei, de la începutul pandemiei Covid-19 și până în prezent 5 mii 228 de oameni s-au infectat cu noul tip de coronavirus Sars-Cov-2. Dintre aceștia, 192 au murit în urma complicațiilor provocate de infecție. Vârsta medie a decedaților este de peste 60 de ani. Oficial, eligibili pentru vaccinare împotriva Covid-19, în raion, sunt peste 92 de mii de locuitori. Dintre aceștia cu prima doză s-au imunizat doar 24 de mii (aproximativ 26%), iar cu ambele – doar 18 mii. Și pentru că virusul a luat din nou proporții în țară și în regiune, am întrebat-o pe Lidia Bordian, medic-epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică din Orhei, dacă intensificarea transmiterii coronavirusului îi determină pe oameni să se imunizeze sau, totuși, impactul informațiilor false și eronate este mai mare decât vocea medicilor și a științei.

Doamna Bordian, în curând se face un an și jumătate de când a început pandemia Covid-19 și pentru început vreau să vă întreb dacă v-ați obișnuit cu această situație de urgență pentru sănătatea publică?

A fost și mai este o perioadă tensionată și stresantă, pentru că sunt multe cazuri de infectare. Atunci, la început, toți pacienții erau internați în spitalele republicane la  Chișinău și, pentru că în spitalul raional nu tratam pacienți cu Covid, în acel moment ni se părea o infecție ieșită din comun. Noi, epidemiologii, suntem mereu pregătiți moral și profesional pentru eventuale urgențe de sănătate publică, dar până în 2020 aveam mai mult o experiență teoretică. Nu am avut pandemii, ci doar epidemii, care nu au fost atât de lungi și agresive.

Din acest motiv emoțiile erau foarte mari, pentru că brusc ne-am pomenit cu un volum foarte mare de lucru și din specialiști neînsemnați, am devenit foarte importanți. Deci, trebuia să identificăm toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul de Covid-19, să le monitorizăm, etc. Apoi, suntem și noi oameni și ne era frică să nu ne îmbolnăvim, pentru că vedeam cum evoluează boala la unii pacienți, vedeam cum mor oameni care puteau să mai trăiască. Deci, era o situație absolut incertă pentru noi. Pe parcurs am învățat multe lucruri și ne-am obișnuit să trăim cu această pandemie. O tratăm ca pe orice infecție. Adică nu ni se mai pare ceva ieșit din comun. Deja știm cum să acționăm, dar sunt foarte multe cazuri și e foarte mult de lucru pentru specialiștii epidemiologi din raion.

lidia-bordian-1

Ce vi se pare cel mai dificil în această pandemie?

Lipsa timpului. O senzație că aproape nu-l avem. Trebuie să prezinți diferite informații Ministerului Sănătății, apoi sunt și alte boli care trebuie și ele monitorizate și întreprinse acțiuni. Epidemiologii nu se ocupă doar de supravegherea bolilor infecțioase, dar și de imunizare.

Spuneați că până la această pandemie, ați fost pregătiți pentru eventuale urgențe de sănătate publică mai mult teoretic. Prin ce se deosebește această pandemie de epidemiile cu care s-a confruntat Moldova anterior? În primul rând are o amploare mai mare. Noi cumva eram pregătiți pentru asemenea situații, toate serviciile medicale și non-medicale. Făceam aplicații, cum va reacționa fiecare serviciu, dar experiența teoretică nu am aplicat-o niciodată în practică. Aceeași îmbrăcare-dezbrăcare a echipamentului de protecție o făceam doar sub formă de aplicații. Ne pregăteam pentru astfel de situații și la Spitalul Raional

Ne ghidam de directivele pentru holeră, aceasta fiind cea mai mare situație de urgență prin care a trecut Republica Moldova în anii ‘80.

Teoretic cunoșteam ce măsuri trebuia să întreprindem atunci când a apărut primul caz, al doilea și așa mai departe, însă nu aveam practică.

De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne-a preîntâmpinat că trebuie să fim vigilenți încă la sfârșitul lunii decembrie 2019, când au apărut primele cazuri la nivel mondial. În ianuarie 2020 OMS a declarat urgență în sănătate publică internațională, pentru că infecția a început a se răspândi foarte repede. Covid-19 este o infecție absolut nouă, fiind provocată de un coronavirus nou Sars-Cov-2. Sunt mai multe tipuri de coronavirusuri, care provoacă alte infecții respiratorii, dar acest tip de coronavirus s-a răspândit foarte repede, în comparație cu altele, și din cauză că acum migrația este foarte mare. Focarele pentru alte infecții respiratorii erau mai mult locale. Acum însă coronavirusul Sars-Cov-2, care provoacă boala Covid-19, s-a răspândit atât de repede anume pentru că oamenii au avut libertatea de a circula liber dintr-un capăt în altul al lumii, fără vreo restricție.

firma-usa-lidia-bordian-sef-sectie

Cât de des sau cât de rar se produc asemenea pandemii?

Așa pandemii, care pot afecta populația întregii lumi, se înregistrează rar, aproximativ o dată la o sută de ani.

Care au fost cele mai complicate urgențe de sănătate publică cărora a trebuit să le faceți față?

Până la pandemie ne-am confruntat mai mult cu cazuri de intoxicații până la 100 de persoane. Am avut și 200 de oameni cu intoxicații, dar e ceva diferit decât o infecție care se transmite prin aer și capătă proporții atât de mari.

Boala COVID-19 este provocată, cum ziceam de coronavirusul Sars-cov-2 și ele, vedeți, se modifică genetic. Adică trece o perioadă și apar noi tulpini. Și tot timpul o tulpină nouă este mai contagioasă decât precedenta. Pe parcurs ele încă se vor modifica și cea actuală, cred, nu este ultima.

În afara de aceasta ne apropiem de sezonul rece, care este caracteristic pentru virușii gripali, respectiv am dori să sensibilizăm populația să înțeleagă că o altă modalitate de a scăpa fără consecințe grave este vaccinarea.

Sunt și persoane care spun că au contraindicații pentru a se vaccina. Ce contraindicații cu adevărat există pentru a nu te vaccina?

Asistența medicală primară este acordată întregii populații de medicii de familie. Starea de sănătate a fiecărei persoane o cunoaște medicul de familie. Acest specialist decide dacă un pacient poate sau nu fi vaccinat. Dacă ne referim la contraindicații, majoritatea lor țin de formele acute ale bolilor. Dacă ai o viroză, o pielonefrită etc, care necesită tratament de moment, în formele acute ale bolii nu se recomandă vaccinarea. Însă contraindicația nu este de lungă durată. Pot fi 7-10 zile sau chiar o lună.

Apoi, sunt pacienți cu comorbidități, adică sunt afectați de mai multe boli. Foarte des auzim persoane trecute de 40-50 de ani cu hipertensiune, probleme cu rinichii, probleme ale sistemului respirator că se tem de vaccinare și încearcă să argumenteze că imunizarea împotriva Covid-19 le este contraindicată.

Anume persoanele cu maladii cronice trebuie să se vaccineze prioritar, pentru că anume ele fac parte din categoriile de risc la care COVID-19 poate avea o evoluție mult mai severă.

Adică în organism și așa sunt prezente patologii, iar când mai nimerește virusul, îl afectează și mai tare. Din păcate, multe din aceste situații se termină cu deces.

panou-epidemiolog

Ne puteți spune dacă în Republica Moldova există deja o viziune în mediul specialiștilor legată de administrarea celei de-a treia doză de vaccin anti-Covid?

Sunt oameni care se interesează de acest lucru, însă nu avem nicio indicație de la Ministerul Sănătății privind administrarea celei de-a treia doze. Vom vedea cum va evolua situația. În acest moment, procesul de vaccinare este evaluat ca fiind nu rău, deși obiectiv nu putem spune că populația raionului este vaccinată în proporții ridicate. Însă, deocamdată, oricum există acea pătură imună în populație ( după vaccinare) și sunt și cei care s-au tratat de COVID-19 și respectiv nu putem vorbi acum despre necesitatea celei de-a treia doze și nici despre vaccinarea copiilor împotriva Covid.

Oamenii vorbesc tot felul de lucruri despre pandemia Covid-19. Mulți sunt convinși că aceasta a fost intenționat creată ca să se facă business. Ce contraargumente ați avea?

Noi, în calitate de specialiști, avem obligația să o supraveghem, să urmărim evoluția și nu putem spune dacă ea a fost creată special pentru a face bani. Când observ astfel de comentarii, parcă aș vrea să răspund și să spune că aceste idei nu sunt corecte. Dar omul simplu acceptă mai mult ideile negative, inclusiv despre vaccinare, decât ține cont de părerile sau explicațiile unor specialiști-medici. Oamenii mai spun că vaccinurile conțin cipuri, că nu au fost suficient testate și de asta nu se vaccinează. Sunt informații neadevărate. Vaccinurile sunt bine testate și faptul că au fost create într-un timp atât de scurt se datorează evoluției științei și a tehnologiilor, care ajută la dezvoltarea vaccinurilor. Nu trăim în Evul Mediu când știința medicală nu avea suficiente resurse tehnice ca să poată dezvolta vaccinurile mai repede.  

Păi, oamenii simpli spun că medicii primesc bani ca să oblige populația să se vaccineze…

Nu este adevărat. A mers vestea că medicii primesc bani și pentru fiecare caz de deces provocat de Covid-19. Nu am auzit niciodată ca cineva să fi propus sau să fi luat bani pentru așa ceva. Dar să știți că toate aceste comentarii pe internet au un impact foarte mare asupra oamenilor și-i destul de complicat după aceasta să-i  convingi să se vaccineze, nu doar împotriva Covid-19.

centrul-s-n-tate-public-orhei-firma

Oamenii vă mai reproșează Dumneavoastră, medicilor, că toate celelalte boli au dispărut și a rămas doar Covid-ul. De exemplu, parcă nu am mai avea gripă. Ce le-ați răspunde?

Bolile nu au dispărut. Despre ele mai puțin se vorbește, pentru că atenția e asupra acestei infecții respiratorii, care e o urgență de sănătate publică. Cum am spus însă din start, noi concomitent monitorizăm și alte boli. De exemplu, monitorizăm cazurile de tuberculoză, de varicelă. Sunt infecții care s-au înregistrat și în trecut, și sunt și acum. Nu au dispărut nicăieri.

În legătură cu gripa. Este și ea provocată de alte tipuri de coronavirusuri. Dacă până la pandemie a fost gripa AH1N1, acum predomină COVID-ul. Peste un an nu știm ce poate fi sau ce poate apărea tot din aceste infecții aerogene. Însă vaccinarea rămâne singura soluție pentru a preîntâmpina răspândirea în masă a infecțiilor, în general.

laborator-biohazxard

Apropo, această nouă tulpină Delta afectează foarte mult și tinerii. Ce situație avem în raion?

Din păcate așa este. Se infectează mulți tineri, care în majoritate nu sunt vaccinați. Dacă până în mai 2021, în spitale erau internate cu Covid-19 mai mult  persoanele vârstnice, care aveau comorbidități și boala avea o evoluție mai severă, acum avem internați tineri de 24-30 ani care au forme severe și necesită tratament în spital. Majoritatea celor vaccinați la noi în raion sunt persoanele trecute de 50 ani și dacă virusul nu prea găsește victime în nișa respectivă, coboară în grupul persoanelor mai tinere, care au o acoperire vaccinală joasă. Pentru că sunt tineri, comorbidități nu au, fiecare se gândește că va scăpa, nu îl va afecta, ori dacă îl va afecta va fi sub forma unei infecții virale.

Populația însă de orice vârstă, la apariția semnelor clinice trebuie neapărat să se adreseze medicului. Or există persoane care nu cred în primul rezultat al testului și merg în transportul public în alte părți să facă un al doilea sau al treilea test, răspândind astfel infecția.

Dacă evoluția bolii este mai severă, trebuie anunțat neapărat Serviciul 112, pentru ca pacientul să se trateze la spital, deoarece există cazuri când persoanele se adresează târziu, cu forme grave, care nu se mai tratează.

Însă cel mai important lucru, pe care vreau să-l menționez în final, e îndemnul meu către oameni să se vaccineze împotriva Covid-19. Din păcate, avem în continuare foarte multe decese provocate de acest coronavirus, inclusiv în raionul Orhei.

Pentru conformitate Maxim Djamanov

Editor: Valeriu Cațer

Proiect finanțat de Ambasada SUA. Opiniile exprimate în cadrul proiectului aparțin autorilor acestuia și nu corespund neapărat celor ale Ambasadei SUA.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/lidia-bordian-epidemiolog-centrul-de-sanatate-publica-orhei-anume-bolnavii-cronici-trebuie-sa-se-vaccineze-impotriva-covid-19-ei-sunt-din-categoriile-de-risc-si-boala-poate-avea-evolutie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19