Select your Top Menu from wp menus

Liderul S&D din Parlamentul European cere reguli comune pentru acordarea cetăţeniei în statele UE, exemplificând cu moldovenii

Uniunea Europeană ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei, a declarat, marţi, liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, dând ca exemplu decizia preşedintelui Traian Băsescu de a acorda cetăţenie „din belşug” moldovenilor.
„Nu este posibil ca problema cetăţeniei să fie doar de competenţa guvernelor naţionale, deoarece odată cu dobândirea cetăţeniei unui stat membru se obţin drepturi europene: libertatea de circulaţie, falicităţi pentru vize şi multe altele. Când, de exemplu, domnul Băsescu acordă cetăţenie din belşug moldovenilor şi chiar creează scindări în Moldova între moldovenii care obţin cetăţenia română şi ceilalţi, este clar că, în mod automat, se oferă unor cetăţeni din afara UE cetăţenie europeană”, a precizat Swoboda, la conferinţa de la Strasbourg a grupului S&D.

Pe de altă parte, Swoboda a evitat să critice decizia Maltei de la sfârşitul anului trecut de a acorda cetăţenia malteză contra unei sume de bani.

Europarlamentarul austriac a mai precizat că, în acest domeniu, trebuie respectat dreptul autorităţilor naţionale de a decide, dar „ar trebui să fie reguli comune europene clare privind acordarea cetăţeniei”.

Totodată, Swoboda a spus că cetăţenia ar trebui să fie acordată în cazul în care „cineva face ceva în folosul unei ţări: poate investiţii financiare, poate e un fotbalist bun, poate e un profesor universitar”.

„Cetăţenia ar trebui să se acorde pe baza unei legături apropiate între noul cetăţean şi statul membru şi ar trebui să fie clar că nu este vorba de cumpărarea cetăţeniei, ci de acordarea cetăţeniei pentru servicii aduse unei ţări”, a mai precizat liderul socialist.

Statul român a acordat peste 183.000 de cetăţenii în 2011, 2012 şi în prima jumătate a anului 2013, a precizat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenii (ANC).

sursa: mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/liderul-sd-din-parlamentul-european-cere-reguli-comune-pentru-acordarea-cetateniei-in-statele-ue-exemplificand-cu-moldovenii/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19