Select your Top Menu from wp menus

Liderii PAS, PPDA și PLDM au spus că vor organiza proteste dacă guvernarea nu renunță la ideea modificării codului electoral.

Proiectul propus de democrați, care prevede alegerea deputaților în circumscripții uninominale, încalcă drepturile fundamentale ale cetățeanului, sfidează procesul democratic și chiar bunul simț. Mai mult, acest proiect are un șir de carențe de ordin legal, dar și conceptual. Concluziile se regăsesc într-o declarație comună semnată de către liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr. Într-o conferință de presă la IPN, aceștia au declarat că inițiativa democraților nu are nimic în comun cu pretinsa consolidare a procesului democratic, dimpotrivă sistemul uninominal ar permite „consolidarea puterii în mâinile unui singur om și ale grupării sale criminale, în pofida faptului că alegătorii îi detestă”.

„Stabilirea circumscripțiilor uninominale este cel mai important instrument pe care mizează PDM pentru a manipula procesul electoral și a se menține la putere. Atribuirea rolului de determinare a circumscripțiilor Comisiei Electorale Centrale, controlată politic și discreditată în totalitate în procesul electoral precedent, confirmă intențiile autorilor proiectului de a frauda alegerile. În avizul proiectului precedent, Comisia de la Veneția a avut obiecții cu privire la atribuirea acestei responsabilități CEC-ului”, a citat din declarația comună lidera PAS, Maia Sandu.

Semnatarii susțin că dovada intențiilor frauduloase ale autorilor sunt și termenele stabilite de acest proiect de lege, contrar standardelor Comisiei de la Veneția, de schimbare arbitrară a regulilor de joc cu doar trei luni înainte de alegeri. Astfel, potrivit lor, posibilitatea de revizuire a circumscripțiilor cu trei luni înainte de alegeri trădează planurile guvernării de a le remodela pe ultima sută de metri.

„Proiectul prevede solicitarea cazierului de integritate pentru candidați. În situația în care acesta este eliberat de CNA și SIS, instituții controlate tot de PDM, ne vom pomeni cu certificate de integritate eliberate personajelor din lumea interlopă. La modul practic, Partidul Democrat va decide cine poate să participe la alegeri și cine nu. În condițiile legii propuse de PDM, Republica Moldova riscă să aibă o guvernarea aleasă de un număr mic de cetățeni, votul majorității fiind ignorat, iar diaspora fiind exclusă din procesul electoral și umilită prin proceduri instituite la discreția unei comisii centrale discreditate iremediabil”, se mai spune în declarația comună.

Liderul PPPDA, Andrei Năstase, a declarat că, de fapt democrații, în frunte cu Vlad Plahotniuc, urmăresc implementarea sistemului de vot mixt, iar proiectul care prevede votul uninominal este doar o fumigenă. Potrivit lui, încercând să mimeze consensul politic larg, într-un final democrații ca și cum vor accepta votul mixt. Mai mult, potrivit lui Năstase, Plahotniuc încearcă să corupă funcționarii europeni pentru a-și promova proiectul.

Liderul PLDM, Viorel Cibotaru, a spus că cele trei formațiuni vor sensibiliza și opinia publică a internațională, dar și partenerii externi despre „pericolul instaurării unei dictaturi durabile în Republica Moldova. Potrivit lui, vor fi informate instituțiile europene și ambasadele acreditate la Chișinău despre intenția guvernării „de a-și fundamenta această inițiativă antipopulară prin fals”.

Semnatarii menționează că în cazul în care „regimul va ignora opiniile experților naționali și internaționali, va neglija standardele și bunele practici europene în materie electorală și va continua să promoveze proiectul lui Plahotniuc în pofida lipsei consensului național”, sunt determinați să desfășoare acțiuni de protest.