Select your Top Menu from wp menus

Liderii coaliţiei Pro Europene au incasat-o pentru lipsă de spirit european (Kommersant)

Deplasarea liderilor coaliţiei Pro Europene la Bruxelles, pentru întâlnirea cu Ştefan Fule, Comisar european pentru extindere și politica de vecinătate a fost una puţin plăcută pentru politicienii moldoveni.
Potrivit Kommersant, oficialul european i-a criticat dur pentru privatizarea netransparentă a proprietăţii de stat, a avertizat contra presiunilor viitoare asupra puterii executive şi a atras atenţia că o schimbare a sistemului electoral trebuie să fie făcută într-un mod european şi în colaborare cu Comisia de la Veneţia.
Liderii celor trei partide de la guvernare PD, PLDM şi PLRM Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Valeriu Streleţ, Ion Hadârcă şi Oleg Bodrug au vizitat Buxellesul la 29 octombrie.
Potrivit unor surse apropiate coaliţiei de guvernământ Ştefan Fule a criticat dur activitatea politicienilor, calificând-o drept populistă. Această informaţie a fost confirmată şi de un interlocutor apropiat Comisiei Europene. El a declarat că întâlnirea nu a fost uşoară, iar oficialul european şi-a exprimat nemulţumirea că partidele de la guvernarea utilizează ideea integrării europene în scopuri populiste şi electorale. Ştefan Fule ar fi declarat că în această situaţie procesul va fi dirijat de la Bruxelles.
Interlocutorul din capitală europeană al publicaţiei citate a menţionat că funcţionarii moldoveni nu au dreptul să se relaxeze. După ce la Vilnius vor fi parafate acorduri importante pentru Chişinău, va începe un lucru enorm, iar volumul acestuia va fi mult mai mare decât până în prezent