O echipă de experţi, lideri de opinie, anunţă lansarea Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA), o structură deschisă, neafiliată politic, scopul căreia este „cumularea revendicărilor şi opiniilor din partea diverselor segmente sociale pentru articularea şi susţinerea lor coerentă şi consultarea cu partenerii de dezvoltare”.
La o conferinţă de presă la IPN, unul dintre membrii platformei, politologul Oazu Nantoi, a spus că în ultima perioadă există tot mai multe semne de întrebare referitor la acţiunile şi comportamentul partidelor de la guvernare. „Noi vrem să întoarcem statul cetăţeanului. Acesta este scopul nostru comun – să punem capăt demagogiei de luptă cu corupţia şi demagogiei cu implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Vrem un stat în care suveranitatea aparţine poporului”, a spus politologul.
Potrivit politologului Igor Boţan, platforma este lansată din revolta pe care o are fiecare cetăţean faţă de problemele care sunt în societate. Dacă revolta personală nu va fi canalizată şi articulată de comun acord, astfel ca să aibă sinergie, atunci fiecare va rămâne un simplu cetăţean, doar cu revoltă şi cu disperare, a mai spus politologul.
Avocatul Andrei Nastase a remarcat că societatea a obosit de jocurile speculative de pe piaţa financiară, de sărăcie şi alte probleme. „Trebuie să ne conjugăm eforturile şi să nu mai ţinem cont de apartenenţa la anumite grupuri sau aspiraţii politice. Trebuie să fim un nucleu al societăţii, care ar fi atractiv prin ceea ce ne propunem şi prin scopurile care ni le propunem. Trebuie să salvăm ţara”, a menţionat avocatul.
Angela Aramă, specialist în audiovizual, a subliniat că platforma a fost creată pentru că realizările guvernării în perioada 2009-2014 au înşelat dramatic aşteptările cetăţenilor. „Am asistat la un şir neîntrerupt de scandaluri publice, provocate de fărădelegi grave, lipsă de voinţă politică în reforma sistemului judiciar. Vinovaţii nu au fost pedepsiţi, iar societatea a pierdut sentimentul că se află sub guvernarea legii, şi nu a intereselor obscure ale clanurilor politice”, a spus Angela Aramă.
Dinu Plîngău, student, a remarcat că platforma va reprezenta mai multe categorii de persoane, care nu-şi pot apăra drepturi de sine stătător. „Am decis că, adunându-ne la o masă mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, vom discuta şi vom pune în aplicare, cu voinţa noastră, făcând presiuni asupra clasei politice, acele lucruri care trebuie să fie înfăptuite”, a spus acesta.
Ex-vicepremierul Valentin Dolganiuc a menţionat că unul dintre dezideratele platformei este parcursul european, acolo unde se regăsesc drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi care nu sunt în Republica Moldova.
Membri ai platformei sunt: Oazu Nantoi; Igor Boţan; Valentin Dolganiuc; Stanislav Pavlovschi; Mihai Manole; Olesea Stamate; Mariana Kalughin; Cornelia Cozonac; Angela Aramă; Alexandru Cozer; Vasile Zgardan; Vasile Năstase; Dinu Plîngău; Andrei Năstase şi Nicolae Misail.