Select your Top Menu from wp menus

Libertatea presei este într-o degradare continuă, Memoriu

Libertatea presei este într-o degradare continuă, ba chiar a atins cote alarmante, iar problemele identificate pe parcursul ultimului an s-au amplificat. Breasla jurnalistică a devenit tot mai divizată. Totodată, este tot mai vizibilă concentrarea de facto a mass-media și este mai vizibil controlul politic asupra unor instituții media, iar în consecință pluralismul de opinie se reduce. Concluziile se regăsesc în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2018-3 mai 2019, prezentat într-o conferință de presă la IPN pe 3 mai, când este marcată Ziua mondială a libertății presei.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat că anul trecut au fost înregistrate mult mai multe cazuri care denotă că mediul de securitate pentru activitatea jurnaliștilor este în regres continuu. Au fost multe cazuri de agresiuni verbale și chiar și fizice la adresa jurnaliștilor din partea politicienilor și unor funcționari publici. De asemenea, s-au înregistrat cazuri în care jurnaliștii nu au avut acces la diverse evenimente interes public. Pentru prima dată, a avut loc un caz de sechestrare a tirajului unui ziar. În opinia sa, toate aceste cazuri ilustrează care sunt condițiile de activitate pentru jurnaliști în Republica Moldova.

„Vreau să mă refer și la calitatea mass-mediei, care este în scădere continuă și există o tangență între calitatea produsului mediatic și concentrarea mass-media. Or, acele instituții media care sunt deținute sau care au proprietari politicieni sau persoane afiliate politicului, sunt utilizate de acești patroni pentru a-și promova agenda, pentru a manipula, pentru a dezinforma. Și chiar în campaniile electorale am văzut că sunt utilizate ca agenți electorali, ca instrument de propagandă. Și atunci când vorbim despre manipulare și dezinformare, nu putem vorbi despre calitate bună a informației care ajunge la oameni”, a notat Nadine Gogu.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, spune că, sub egida UNESCO, este desfășurată campania  „Apărăm jurnalismul!”. Este și un apel către societățile din toate țările care își doresc informație obiectivă, informație pertinentă, care vine din surse diferite. „În Republica Moldova toate aceste vulnerabilități au atins apogeul în anul 2018. Să ne amintim cazurile cele mai triste și cele mai scandaloase, din punctul nostru de vedere, de abuzuri și de atacuri împotriva jurnaliștilor. Să ne amintim că nu s-a întâmplat nimic după ce Ilan Șor a amenințat jurnaliștii. Să ne amintim că Procuratura Generală s-a eschivat să ia vreo măsură, cu toate că avem un cadrul legislativ care ar fi permis să descurajeze aceste lucruri”, a menționat Petru Macovei.

Vasile State, directorul Asociației Presei Electronice din Moldova, a spus că în anul 2018 a mai apărut un holding serios regional și, întâmplător sau nu, în actuala legislatură a parlamentului au acces reprezentanții partidelor care au în spate holdinguri serioase, cel puțin în cazul a trei din cele patru entități. Potrivit lui, fenomenul concentrării proprietății mass-media a fost cel care a stârnit cele mai mari îngrijorări și la nivel european, el regăsindu-se în cele două rezoluții adoptate în Paramentul European. „Din păcate, constatăm de fiecare dată cu prilejul Zilelor libertății presei, situația nu evoluează în sensul în care și-ar dori-o profesioniștii sau organizațiile non-guvernamentale, care veghează asupra felului în care în care se dezvoltă domeniul media la noi”, menționează Vasile State.

Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a declarat că și la capitolul acces la informație și securitatea jurnaliștilor, situația se înrăutățește în fiecare an. Activitatea jurnaliștilor de investigație devine din ce în ce mai problematică din punct de vedere al insecurității, al presiunii din partea diferitor instituții. Anul acesta au avut loc cazuri de urmărire a jurnaliștilor, au fost atacuri asupra paginii electronice a Centrului. În opinia sa, dacă impunitatea va fi tolerată și nu vor exista schimbări, unii jurnaliști vor fi, pur și simplu, descurajați să facă investigații.

Lansarea Memoriului, care conține și o serie de recomandări pentru a asigura libertatea reală a presei, în conformitate cu principiile unei societăți democratice, reprezintă una dintre primele activități în contextul marcării Zilelor Libertății Presei. Pe parcursul lunii mai vor fi organizate un șir de evenimente publice, care vor avea în centrul atenției subiecte care vizează libertatea presei din Moldova și alte probleme cu care se confruntă jurnaliștii.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/libertatea-presei-este-intr-o-degradare-continua-memoriu/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19