Categories: PoliticSocialȘtiri

Libertatea de exprimare nu înseamnă libertate de a manipula informaţia

În cadrul Zilelor Libertăţii Presei 2016, Asociația Presei Independente (API) a organizat o şedinţă a Clubului de discuții STOP FALS! cu tema “Libertatea de exprimare ≠ libertatea de manipulare”. Evenimentul a avut loc marţi, 3 mai, cu participarea a 20 de jurnaliști, reprezentanți ai structurilor de reglementare și de autoreglementare mass-media, a altor persoane interesate.

La începutul discuţiilor, experta media Viorica Zaharia a prezentat un studiu de caz despre reflectarea protestului din 24 aprilie 2016 de către diferite instituţii mass-media. Analiza a arătat care sunt tehnicile de manipulare, utilizate pentru a distorsiona realitatea și a dezinforma publicul. Este vorba de comentarea și interpretarea faptelor, etichetarea şi transmiterea unor acuzații fără reacția persoanei vizate, citarea inexactă, scoaterea din context și manipularea prin titlu, exacerbarea faptelor, manipularea emoțională prin folosirea muzicii și versurilor etc. „Jurnaliştii trebuie să ţină minte că informația pe care o transmitem acum, poate servi ca un „cazier de integritate” pe viitor. Astfel, fiecare dintre noi trebuie să cântărim greu atunci când scriem un articol, pentru că timpurile se mai schimbă și eu chiar cred că vom avea o piață media sănătoasă cândva”, a precizat Viorica Zaharia.

Prezent la dezbateri, jurnalistul danez Kristian Klauritzen a fost rugat să spună ce s-ar întâmpla în Danemarca dacă o instituție mass-media ar relata evenimentele într-un mod manipulator. „Cred că oamenii s-ar mobiliza și ar organiza un protest agresiv în stradă. Cetățenii ar face presiune și ar cere ca presa să difuzeze informaţiile corect și imparțial”, a răspuns Kristian Klauritzen.

Vorbind despre libertatea de exprimare a jurnaliştor şi bloggerilor, directorul executiv API, Petru Macovei, a reamintit că dreptul la exprimare al presei este foarte strâns legat de responsabilitatea faţă de public şi de respectarea deontologiei profesionale. „Jurnaliştii au dreptul să se exprime liber şi este foarte bine că au acest drept şi sunt câini de pază ai democraţiei, însă manipularea opiniei publice reprezintă un abuz şi trebuie descurajată pe toate căile. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți când preluăm diferite texte de pe bloguri. În unele cazuri, aceste texte sunt defăimătoare, scrise de autorii anonimi în scopuri de răzbunare sau de dezinformare, iar responsabilitatea deontologică pentru tot ce publică este a instituţiei media”, a precizat Petru Macovei.

Directoarea săptămânalului ”Ziarul de Gardă”, Alina Radu, a vorbit despre necesitatea deconspirării practicilor jurnalistice neetice: „Trebuie să avem astfel de întâlniri mai des, să facem presiuni pe cei care distribuie materiale manipulatorii pentru că, în caz contrar, se descurajează reporterii care îşi fac onest munca, dar ai căror patroni nu au bani”.

Alina Țurcanu, editoră la Radio Europa Liberă şi membră a Consiliului de Presă, a amintit de reputaţia profesională a jurnaliştilor. „Vedem de-a lungul anilor că, jurnaliștii care și-au păstrat verticalitatea și nu s-au închinat ba la unul, ba la altul, îşi găsesc locuri de muncă şi sunt respectaţi de colegi, de politicieni, dar şi de consumatorii de media. Pentru mine contează bunul meu nume”, a conchis Alina Ţurcanu.

Şedinţele Clubului de discuţii STOP FALS! au loc lunar, în diferite localuri din mun. Chişinău. În cadrul şedinţelor sunt examinate cazurile de transmitere deliberată a informațiilor false și distorsionate, de propagandă şi manipulare informaţională.

Evenimentul este organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI)

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

11 ore ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

20 de ore ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

2 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago