Select your Top Menu from wp menus

Liberland, teritoriul în care nu plăteşti taxe şi fumezi legal iarbă

Liberland este cel mai nou stat din lume şi a fost înfiinţat pe 13 aprilie 2015 de politicianul ceh Vit Jedlicka pe „pământul nimănui”, o bucată de teren de la graniţa dintre Croaţia şi Serbia care nu aparţine, oficial, niciuneia dintre cele două ţări. La un an de la proclamarea Liberland ca stat,nerecunoscut de nimeni însă, „preşedintele” Jedlicka spune că are deja cereri de cetăţenie de la oameni din toate colţurile lumii şi că în vară va organiza o „sărbătoare naţională” prin care „liberlandienii” vor prelua definitiv controlul asupra ţării. Liberland va fi un paradis fiscal unde vor exista doar cinci legi, iar preşedintele Jedlicka spune că oamenii vor putea să fumeze marijuana, să conducă oricât de repede vor sau să posede arme de foc, toate cu singura condiţie să nu îi rănească pe cei din jur. „Noi vrem să fim primii care să facă uitat clasicul rol al statului”, spune preşedintele Vit Ledlicka.

Vit Jedlicka este auto-proclamatul preşedinte al „celei mai noi ţări din lume”, o bucată de pământ între Croaţia şi Serbia care nu aparţine, oficial, niciunuia dintre cele două state. Acolo, Jedlicka a înfiinţat Liberland, iar acum spune că are prea mulţi susţinători pentru a mai putea fi oprit să construiască o ţară în toată regula.

Acum un an, când a înfipt un steag pe malurile Dunării declarând crearea Republicii Libere Liberland, Vit Jedlicka a fost ironizat de guverne, dar şi de presă, toată iniţiativa lui fiind catalogată drept o glumă

Totuşi, la un an distanţă, după multe misiuni diplomatice în toată lumea, viziunea sa despre un paradis liber de orice constrângeri este deja extrem de susţinută, 400.000 de oameni solicitând deja cetăţenie în limitele celui mai nou stat care are susţinerea multor mişcări politice din toată lumea, şi chiar o bere naţională.

Oficial, însă, din cauza eforturilor poliţiei de frontieră croate, Liberland nu are, practic, niciun locuitor, iar cei 7 kilometri pătraţi de teren găzduiesc momentan doar o clădire dărăpănată, o cabană de vânătoare abandonată. Într-un interviu pentru The Independent, „preşedintele” Jedlicka a dezvăluit că deja au fost făcute planurile pentru ca un grup mare de liberlandieni să treacă de blocajul poliţiei de frontieră, menţionând că „nu pot face nimic pentru a opri mişcarea”.

Liberland se găseşte la graniţa sârbo-croată, cam la jumătatea distanţei dintre Zagreb şi Belgrad, pe o bucată de teritoriu care nu aparţine, practic, niciuneia dintre cele două ţări, cu toate că cele două îşi dispută pământul de 25 de ani, fără niciun rezultat.

„Au făcut din acest pământ pământul nimănui”, a spus Jedlicka în timpul unui discurs la Institutul de Afaceri Economice din Londra, în faţa unui public format din bancheri, afacerişti şi tineri conservatori. Cu toate acestea, într-un an de când fondatorul celei mai noi ţări a declarat înfiinţarea ei – pe 13 aprilie 2015, Croaţia a sporit numărul patrulelor de poliţie în zonă, iar acestea au arestat zeci de persoane care încercau să intre pe teritoriul mult-disputat.

În aceste condiţii, pentru că nu putea oricând să intre pe teritoriul pe care îl vedea deja drept propria ţară, Vit Jedlicka a fost extrem de ocupat să se întâlnească cu politicieni din toată lumea pentru a căuta susţinere, dar şi să pună la punct un website unde oamenii care s-au săturat de guvernele care îi conduc pot să se înregistreze, să-şi arate dorinţa de a deveni cetăţeni ai Liberland şi chiar să doneze pentru această cauză. Ba chiar optimistul Jedlicka spune că e un lucru bun faptul că autorităţile croate au închis graniţele.

„Aveam nevoie de încă un an pentru a descoperi tot ceea ce trebuia să facem ca să ne putem proteja singuri graniţele, să semnăm un contract cu o agenţie privată de securitate şi să şi vizualizăm exact care sunt obiectivele noastre. Chiar apreciem ceea ce face Croaţia în acest moment, adică pur şi simplu faptul că ne protejează frontierele de alţii care şi-ar dori şi ei teritoriul nostru”, a spus Jedlicka pentru The Independent.

„Nu există nicio modalitate prin care să poţi împiedica 5.000 de oameni să preia controlul”

Lucrurile au fost deja puse la punct, se pare, pentru că weekend-ul trecut preşedintele din Liberland şi miniştrii săi voluntari au ţinut o conferinţă pentru a discuta despre viitorul statului lor. Mai mult, în vară, Jedlicka are în plan să organizeze o „sărbătoare naţională” pe un câmp foarte apropiat de teritoriul disputat, mişcare despre care preşedintele spune că, dacă merge conform planului, ar putea să evolueze într-o manifestare mult mai amplă.

„O să fie un important eveniment media. Am vrea să invităm cam 5.000 de persoane, să participe şi cei mai mari artişti care susţin Liberland, mai ales că două sau trei companii celebre organizatoare de festivaluri ne ajută deja. Acela ar putea fi momentul în care vom prelua, cu adevărat, controlul asupra acestui teritoriu. Încă nu forţăm nota, dar nu există nicio modalitate prin care să poţi împiedica 5.000 de oameni să preia controlul asupra Liberland”, a mai spus Jedlicka.

Întrebat dacă face aluzie la o preluare ostilă a teritoriului, Jedlicka nu a dat un răspuns clar, dar a menţionat că ar fi mai bine pentru Croaţia să le dea undă verde participanţilor la festival, deci celor care vor să fie cetăţenii noului stat. „Suntem încrezători că vom reuşi să trecem dincolo de forţele de ordine. Uitaţi-vă, de exemplu, cât de uşor reuşesc refugiaţii să treacă graniţele acum”, a mai spus preşedintele Liberland.

Liberland – paradisul fiscal în care fiecare face tot ce vrea

Viziunea lui Jedlicka despre un paradis aflat la distanţă de orice reglementări ale guvernului, de taxe şi impozite, a aprins imaginaţia oamenilor din toate colţurile lumii. „Nu există nicio ţară din care să nu fi primit solicitări pentru cetăţenie. De fapt, nu am găsit nicio cerere de la vreo persoană din Panama. Am fost, însă, de curând în Panama şi am găsit acolo o persoană care să ne reprezinte, iar acum există multe persoane care vor să se alăture, tocmai pentru că reprezentantul nostru a promovat foarte bine ideea printre prietenii săi”, a mai spus Jedlicka.

Liberland va avea doar cinci legi, iar singura responsabilitate a statului va fi legată de justiţie, securitate şi diplomaţie. Taxele vor fi plătite voluntar, de cine doreşte, iar oamenii vor fi liberi să fumeze marijuana, să conducă oricât de repede vor şi să posede arme de foc, cu condiţia să nu îi rănească pe alţii. „Închisorile din America sunt pline de oameni care au comis infracţiuni fără să rănească propriu-zis pe cineva. Dacă nu faci rău nimănui, atunci nu ar trebui ca fapta să fie considerată ilegalitate”, a explicat preşedintele din Liberland.

Principalul serviciu cu care ar atrage locuitorii ar putea fi chiar ideea de „paradis fiscal” care a determinat atâta indignare la nivel modial în urma scandalului Panama Papers. Totuşi, Jedlicka vorbeşte în termeni extrem de optimişti despre această idee: „Suntem concentraţi foarte mult pe ideea de a construi un paradis fiscal, pentru că sunt prea multe iaduri de taxe pe lumea asta. Noi vrem să fim primii care să facă uitat clasicul rol al statului”, arată Jedlicka.

Despre criticile care i-au fost aduse în legătură cu faptul că statul nu s-ar ocupa de asigurarea sănătăţii cetăţenilor, în lipsa taxelor şi a asigurărilor, Jedlicka spune că biserica şi organizaţiile de caritate ar trebui să fie instituţiile care să se ocupe de cei săraci, care nu se pot descurca singuri, cu toate că, fără niciun fel de lege care să interzică discriminarea pe criterii religioase, într-un stat ca Liberland biserica ar putea avea un rol controversat.

sursa: gandul.info


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/liberland-teritoriul-in-care-nu-platesti-taxe-si-fumezi-legal-iarba/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19