Pe portalul de expresie rusă „NewsMaker” apare un articol realizat în comun cu ziarul rus „Kommersant” despre legăturile lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședintele PDM, cu fostul şef al Serviciului Vamal al Rusiei, Andrei Beleaninov, şi proprietarul Companiei ruse de asigurări „Arsenal”, Serghei Lobanov. În articol se arată că legătura lui Lobanov cu RM a fost observată în octombrie 2015, când compania cipriotă „Insidown”, deținătoare a peste 39% din acțiuni, a propus în Consiliul de administrație al „Victoriabank” patru cetățeni din Rusia. Banca respectivă, după cum notează „K”, ar fi controlată în continuare de către Vlad Plahotniuc, „un oligarh influent, considerat conducător real al RM, deși niciodată nu a deținut funcții de stat.” În articol se menționează că firma „Insidown” nu i-ar fi străină lui Vlad Plahotniuc, întrucât persoane din anturajul oligarhului sunt implicate în activitatea companiei. Totuși, după cum remarcă autorii articolului, rolul lui Serghei Lobanov în businessul moldovenesc este vag, presa rusă avansând anterior versiunea unor proiecte de business ale acestuia cu omul de afaceri Ilan Shor, care are legături cu businessul vamal, inclusiv prin rețeaua de magazine „Duty Free”.
Tot pe portalul de expresie rusă „NewsMaker” este citată o scrisoare deschisă a Evgheniei Tulcevskaia, soția lui Veaceslav Platon, către președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko. Aceasta îi cere demniatrului ucrainean ca soțul său să nu fie extrădat în RM. Tulcevskaia susține că arestul și eventuala extrădare în RM a soțului său sunt ilegale și că tot ce i se întâmplă lui Veaceslav Platon sunt parte a unui scenariu de răfuială pus la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc. Tulcevskaia îi atrage atenția președintelui Poroșenko că soțul său este cetățean al Ucrainei și, potrivit Constituției, cetățenii ei nu pot fi extrădați.
„Un stat autoritar, oligarhic, condus din subteran de o grupare criminală organizată” – este descrierea făcută Republicii Moldova de liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, într-un interviu pentru Agenţia IPN dedicată unui sfert de veac de independență. Năstase mai spune că țara nu se dezvoltă, iar poporul nu poate să realizeze plenar dezideratele incluse în Declaraţia de Independenţă, deoarece sunt controlate instituţiile de drept şi de reglementare, fluxurile financiare, audiovizualul şi „instituţiile de falsificare şi fraudare masivă a alegerilor.” Năstase regretă că deşi în acest timp se reuşise edificarea unei prese libere şi independente, ea a fost nimicită în ultimii ani, rămânând doar câteva oaze de libertate în acest sens.
Portalul anticoruptie.md publică un articol despre intrarea în vigoare a setului de legi din „pachetul de integritate” cu privire la funcţionarea Autorităţii Naționale de Integritate (ANI), precum şi a Legii cu privire la Procuratură, care sunt, potrivit portalului, două mari restanțe în procesul de reformare a Justiției. Sursa citată menționează, între altele, că, în conformitate cu noile prevederi ale legii, Procuratura Generală are doar două procuraturi specializate: Procuratura Anticorupţie şi Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Legile cu privire la modificarea procedurii de declarare a averilor şi reforma CNI, numite „pachetul de integritate”, presupun reformarea Comisiei Naţionale de Integritate în ANI și modificarea sistemului de declarare a averilor şi intereselor de către persoanele care deţin funcţii publice şi de demnitate publică.
Politologul Ruslan Șevcenko publică o amplă analiză pe portalul de expresie rusăAVA.MD despre situația politică din RM în perioada iunie-iulie, menționând că eforturile puterii de la Chișinău de a obține suport pe plan internațional, în special deblocarea creditării externe, au fost în mare parte încununate de succes. Acum, însă, guvernarea este în fața unor decizii importante ce țin realizarea unor angajamente luate față de partenerii internaționali, care ar putea lovi în „sectorul social.” În același timp, Ruslan Șevcenko consideră că opoziția i-a făcut puterii un favor cu incapacitatea sa de a înainta un candidat comun pentru alegerile prezidențiale. Autorul comentariului consideră că în lipsa unui pact de neagresiune electorală, partidele de opoziție și candidații acestora ar putea deveni slabe în fața avalanșei de informații compromițătoare din campania electorală.
sursa: europalibera.org