Select your Top Menu from wp menus

Legăturile lui Ilan Shor cu Serviciul Vamal rus și Victoriabank

Șeful Serviciului Vamal Rus Andrei Belianinov, care a  fost demis astăzi  în urma perchezițiilor care au depistat la el acasă sume impunătoare de bani, ar fi avut legături cu omul de afaceri și primarul de Orhei, Ilan Shor.

Potrivit unui material publicat în ziarul rus Novaia Gazeta, cei doi ar fi făcut cunoștință prin intermediul fostului șef al aparatului prezidențial din Rusia, Kojin, Shor fiind responsabil de livrările centralizate a produselor agricole moldovenești care intrau în Rusia pe canalele protejate de șeful Vămilor rusești.

Aceeași sursă scrie că Beleaninov ar fi încercat să promoveze prin intermediul guvernului oferirea a mai multor terenuri aferente punctelor vamale internaționale pentru deschiderea de magazine duty-free, afacere în care urma să-i fie partener Serghei Lobanov, în timp ce Publicatia mai precizeaza ca Lobanov, a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Victoriabank de la Veaceslav Platon, iar intermediar a fost Ilan Shor căruia i-ar aparţine şi cea mai mare reţea de duty free-uri din Moldova.

Ziarul relatează despre faptul că părinții lui Lobanov au făcut serviciul în structurile KGB-ului din Republica Democrată Germană împreună cu Andrei Beleaninov, iar Lobanov poate fi socotit un partener de afaceri al lui Ilan Shor.

Ilan Shor a intermediat vânzarea a cca 40% din acțiunile Victoriabank către structurile afiliate lui Serghei Lobanov de la omul de afaceri Veaceslav Platon. Shor este cheia către banii lui Lobanov care se află în Republica Moldova, spune un colaborator al FSB-ului, citat de Novaia Gazeta, care propune să nu existe grabă în căutarea lor, deorece este important să se înțeleagă alte scheme care prejudiciază bugetul rusesc.

De menționat că înainte de a fi arestat în Ucraina, Platon a declarat în câteva interviuri pentru media moldovenești că ar avea mai multe înregistrări ale conversațiilor cu Ilan Shor care ar demonstra că Platon nu are nicio vină în devalizarea sistemului bancar, dar se vede foarte clar cine este beneficiarul acestei scheme, dar și că Veaceslav Platon ar fi fost constrâns să îi vândă lui Shor acțiunile de la Banca de Economii pe care le cumpărase anterior de la Vlad Plahotniuc.

Primarul de Bălți, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, care este cunoscut și el pentru legăturile sale cu Rusia, a afirmat la începutul săptămânii în cadrul emisiunii Interpol de la TV7 că Veaceslav Platon nu mai deţine acţiuini la Victoriabank. “Plahotniuc l-a impus pe Platon să vândă acţiunile lui Ilan Shor. Ultimul a început să aplice şi la Victoriabank aceleaşi scheme pe care le-a implementat la Banca Socială şi Unibank . Lui Plahotniuc nu i-a plăcut acest lucru pe motiv că Victoriabank este legată de numele său şi l-a impus pe Shor să-i vândă lui acţiunile”.

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/legaturile-lui-ilan-shor-cu-serviciul-vamal-rus-si-victoriabank/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19