Categories: PoliticȘtiri

Le Monde: „Criza ucraineanǎ îi redǎ şansele Moldovei”

Pe fondul crizei ruso-ucrainiene cancelariile occidentale au început sǎ dea o mai mare atenţie Moldovei. Fapt pe care îl sublinieazǎ şi Mirel Bran într-un articol publicat în Le Monde. Moldovenii au obţinut deja dreptul de cǎlǎtori fǎrǎ vizǎ în Spaţiul Schengen, dar visul lor, ca şi al georgienilor, este deplina integrare în Uniunea Europeanǎ.

O întrebare la care încearcǎ sǎ rǎspundǎ acum mulţi comentatori este dacǎ occidentalii au în prezent mijloacele de a proteja alte foste republici sovietice care au decis sǎ se apropie de Uniunea Europeanǎ. Douǎ ţǎri îşi joacǎ de fap destinul în acest context, Moldova şi Georgia. Iar dacǎ ar fi sǎ dǎm crezare specialiştilor în geopoliticǎ, Bruxelles-ul considerǎ cǎ ele reprezintǎ un dosar prioritar. Ele sunt şi singurele foste republici sovietice care au semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeanǎ, spre iritarea Rusiei.

In articolul sǎu din Le Monde, Mirel Bran explicǎ pe scurt pentru publicul francez şi occidental cum a devenit Republica Moldova independentǎ în 1991, dupǎ prǎbuşirea Uniunii Sovietice. Dar mai ales precizeazǎ cǎ Republica Moldova este „un vechi teritoriu românesc anexat de Uniunea Sovieticǎ dupǎ al doilea rǎzboi mondial”.

Tot Mirel Bran mai aratǎ cǎ Republica Moldova beneficiazǎ în ultimul timp de o atenţie diplomaticǎ cu totul deosebitǎ din partea occidentalilor. Anul trecut, în luna august, doamna Angela Merkel, cancela Germaniei, a efectuat o vizitǎ în Moldova. In decembrie a pus piciorul la Chişinǎu şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry. Este aşteptatǎ, în Republica Moldova, o vizitǎ comunǎ a miniştrilor de externe francez şi german, Laurent Fabius şi Frank-Walter Steinmeier. Iar premierul Iurie Leancǎ a fost primit pe 4 martie anul acesta de Barack Obama la Washington.

Intr-o depeşǎ a Agenţiei France Presse se mai aratǎ cǎ Statele Unite îşi multiplicǎ semnele de sprijin faţǎ de Moldova în dosarul transnistrean. De altfel majoritatea comentatorilor au comparat scenariul transnistrean cu cel aplicat de ruşi în Georgia şi acum în peninsula Crimeia. Tot France Presse îl cita marţi 4 martie pe şeful diplomaţiei americane, John Kerry, cu aceastǎ frazǎ: „Regret cǎ Rusia exercitǎ presiuni asupra Moldovei, care are probleme în ce priveşte sursele de energie şi capacitatea sa de a face comerţ. Washingtonul sprijinǎ ferm Moldova în drumul pe care şi l-a ales.”

sursa: rfi.ro

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago