„Când fiecare persoană infectată infectează în medie mai puțin de o persoană, răspândirea virusului încetinește în mod necesar”, scrie Le Figaro.
„(…) În stadiul în care se află Franța, epidemia devine foarte predictibilă”, amintește Samuel Alison, cercetător la Centrul Național de Cercetări în laboratorul de Boli Infecțioase transmițători ecologie, genetică, evoluție și control din Montpellier .
„(…) Au fost detectate 2500 de cazuri de infecție cu coronavirus în Franța, 48 de persoane au murit. (…) În conformitate cu mortalitatea estimată a virusului (de la 0,5% la 1%), 10 milioane de persoane pot fi infectate în Franța, ceea ce înseamnă de la 50 de mii la 100 de mii de decese potențiale. Și acest lucru este în cazul fericit când spitalele nu sunt aglomerate. În caz contrar, rata mortalității poate fi mult mai mare „, spune articolul.
„Dar epidemiologii știu, de asemenea, că un astfel de scenariu catastrofal poate fi evitat. Aceasta necesită măsuri eficiente pentru limitarea răspândirii virusului. Din punct de vedere epidemiologic, este necesar să se poată limita rata de„ reproducere „a virusului, notată cu R0 (R zero). Acest parametru cuantifică numărul mediu de persoane infestate de o persoană infectată pe întreaga perioadă în care rămâne contagioasă. Potrivit experților, în Franța în raport cu coronavirusul acest indice este aproape de 3. „Pentru a opri epidemia, trebuie sredus acest indicator sub 1, ” explică Samuel Alison. Când fiecare persoană infectată infectează în medie mai puțin de o persoană, răspândirea virusului încetinește în mod necesar.” Intuitiv, înțelegem că, dacă toată lumea, fără excepție, reduce numărul interacțiunilor socialede patru ori, atunci putem traversa acest prag și aduce R0 la o valoare sub 1 „. Aceasta este ceea ce a făcut China prin plasarea a milioane de oameni în carantină obligatorie”, spune Le Figaro.
„(…) Dacă toată lumea va face eforturi personale pentru a asigura
autoizolarea maximă, reduce numărul de plimbări, intercațiunile cu prietenii și rudele, atunci epidemia poate fi diminuată.
Nu contează dacă sunteți bolnav sau nu, dacă ați fost în contact cu persoane din grupa cu risc, problema ne privește pe toți. „Aceasta este
dinamica demografică, trebuie să depunem un efort colectiv”, subliniază
Samuel Alison. Toate măsurile de „barieră” (nu sărutați și nu strângeți
mâinile, tuse pe cot, spălați-vă regulat mâinile etc.) au unul și același
obiectiv: reducerea acestui nivel notoriu „R0. Purtarea unei măști când credeți
că sunteți bolnav este, de asemenea, foarte eficientă”, scrie publicația.
„(…) Un studiu publicat pe 11 martie în
revista The Lancet arată că a durat China două săptămâni pentru a reduce de
două ori viteza răspândirii virusului
după ce au fost luate măsuri decisive pentru a-l stăpâni”, se arată în
articol.