Select your Top Menu from wp menus

Laborator mobil  din BANII SUA pentru Poliția din Orhei

Inspectoratul de Poliție din Orhei a primit un laborator mobil pentru investigarea crimelor de gravitate medie. Echipamentul face parte dintr-un lot mai larg de 8 laboratoare mobile, procurate  cu sprijinul Guvernului SUA, în cadrul proiectului ”Suport pentru reforma poliției în Moldova”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Alte 4 laboratoare mobile au fost transmise la Drochia, Hîncești și Chișinău, iar încă 3 laboratoare mai performante vor merge la Bălți, Cahul și Chișinău.

Experții criminalişti au făcut o demonstraţie publică a noilor capacități tehnice de identificare şi prelevare a probelor și a urmelor de la locul săvârșirii infracțiunii, cum ar fi: urme biologice, digitale, de transport, ADN, de încălțăminte și altele, se spune într-un comunicat al PNUD Moldova, remis Radio Orhei.

„Ambasada susține activ Centrul criminalistic începând cu anul 2006, în ultimii doi ani asistența are un caracter și mai focusat. Ajutăm poliția și procurorii să treacă de la o justiție penală bazată pe mărturii la cea determinată de analiza științifică a probelor. Prin urmare, Guvernul SUA a sponsorizat acest proiect pentru a ajuta subdiviziunile criminalistice din Moldova să-și dezvolte capacitățile și pentru a le pregăti pentru o eventuală acreditare conform standardelor internaționale”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău.

„ Poliţia ar trebui să corespundă așteptărilor și aspirațiilor cetățenilor și comunităților și, în calitatea sa de instituţie publică, să fie responsabilă în faţa contribuabililor pentru protejarea drepturilor lor și reacţionarea promptă atunci când sunt comise infracţiuni”, a afirmat coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD, Dafina Gercheva.

Cu suportul Guvernului SUA, au fost renovate și dotate cu echipament modern două săli ale Centrului tehnico-criminalistic și expertiză judiciară al IGP, unde vor fi organizate conferințe, instruiri și alte evenimente pentru angajații din domeniu. În cadrul aceluiași proiect, Centrul criminalistic a mai primit echipament și unelte speciale pentru geniști.

Valoarea totală a donaţiei oferite de Guvernul SUA depășește 720.000 dolari SUA.

 

 


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/laborator-mobil-din-banii-sua-pentru-politia-din-orhei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19