Categories: SocialȘtiri

La Strada: Organele statului eşuează în protecţia copiilor victime

Organele de drept şi cele de protecţie socială eşuează la capitolul protecţia copiilor victime ale violenţei şi exploatării sexuale. Constatarea aparţine experţilor Centrului Internaţional „La Strada”, care, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, au adus mai multe exemple de injustiţie faţă de copii. Experţii au tras un semnal de alarmă referitor la faptul că lipsa de reacţie sau abordarea formală în cazurile de abuz asupra copiilor este caracteristică tuturor instituţiilor statului abilitate să intervină.

Avocatul „La Strada”, Natalia Bayram, a relatat cazul mai multor minori cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani care au fost supuşi exploatării sexuale. Bănuitul a reuşit să părăsească teritoriul ţării, după ce instanţa a respins demersul procurorilor şi avocaţilor apărării, eliberându-l din arest. Aceasta chiar dacă bănuitul are antecedente penale nestinse privind infracţiuni similare şi există probe care demonstrează că inculpatul, inclusiv în timp ce s-a aflat în arest preventiv, telefona de după gratii victimele pentru a le constrânge să îşi schimbe declaraţiile. Chiar dacă avocaţii apărării au prezentat toate probele şi instanţa ierarhic superioară a anulat decizia de eliberare a bărbatului din izolator, acesta a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova prin segmentul transnistrean având cetăţenia statului ucrainean.

„Cel mai grav e că în societate se creează percepţia că după astfel de infracţiuni se poate scăpa basma curată. Pentru crearea unei justiţii echitabile, cu o abordare centrată pe copilul-victimă, nu este nevoie de bani, ci doar de atitudine sensibilă din partea justiţiabililor”, a declarat Natalia Bayram.

Un alt caz prezentat de avocatul Ana Nani are în vizor pe un copil de 7 ani, aflat în grija bunicii. Minorul a fost agresat în repetate rânduri de către profesoara sa de clasele primare, care este şi managerul instituţiei de învăţământ. „Deşi există constatarea medicului ce confirmă leziunile în zona feţei însoţite de sângerări, recent, procurorul s-a răzgândit şi a dispus clasarea procesului penal. Chiar dacă de la momentul depunerii primelor sesizări a trecut mai mult de şapte luni, până în acest moment copilul nu are acte de identitate, iar profesoara îşi continuă activitatea în continuare. Mai mult decât atât, în privinţa acesteia nu au fost întreprinse niciun fel de acţiuni”, a spus Ana Nani.

Potrivit avocatului, inacţiunile atât ale organelor de drept, cât şi a celor centrale şi de profil, care au fost sesizate pe marginea acestui caz, demonstrează indiferenţa autorităţilor faţă de cazurile în care sunt implicaţi copiii, în special din familii vulnerabile.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago