Categories: RegiuneSocialȘtiri

La Orhei au fost comemoraţi 25 de ani de la războiul de pe Nistru FOTO

Cei 25 de ani trecuţi de la declanşarea oficială a războiului de pe Nistru au fost comemoraţi astăzi la Orhei. Ceremonia s-a desfăşurat la Crucea înălţată în memoria celor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova , dar şi a celor care au luptat în Afganistan.

Preşedintele Uniunii Teritoriale Orhei a Veteranilor Războiului Andrei Calcea a amintit că acum un sfert de secol platourile Cocieri, Coşniţa, Chiţcani şi Tighina au luptat cca 1000 de orheieni, 9 din aceştia, printre care Mihai Moraru, Cezar Roman, Ion Panţa, Grigore Godoroja, Ion Digor, Valeriu Briceag, nu au mai revenit acasă. Acesta a relatat că graţie suportului administraţiilor locale de la începutul anului în 10 instituţii de învăţământ au avut loc întâlnirile veteranilor de război  cu elevii.
Viceprimarul de Orhei, Valerian Cristea, a menţionat că de curând cei care au luptat pe Nistru au fost echivalaţi în drepturi cu veteranii Celui de-al Doilea Război Mondial şi a regretat faptul că acest conflict a avut loc.
Preşedintele raionului, Tudor Golub, în discursul său a omagiat curajul celor care au luptat pentru Republica Moldova şi a spus că vine momentul pentru a spune lucrurilor pe nume – conflictul de acum 25 de ani a fost unul dintre Republica Moldova şi Rusia, iar o situaţie similară se atestă în prezent în Ucraina, având în spate aceelaşi artizan.

În cadrul evenimentului mai mulţi veterani au primit diplome de onoare şi insigne, iar Andrei Calcea a făcut şi un apel la conciliere între cei care au luptat în tabere adverse, aşa cum s-a întâmplat şi cu participanţii la Cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficial se consideră că războiul de pe Nistru a început la 2 marite 1992, ziua în care Republica Moldova a devenit membră a ONU, însă incidentele armate cu separatiştii au început încă în 1991.
La 22 octombrie 2002 preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadie Seleznev fiind în vizită oficială la Chişinău a recunoscut implicarea Federaţiei Ruse în războiul de pe Nistru, spunând că Moscova prin declanşarea conflictului a dorit ca Republica Moldova să fie mereu legată de această direcţie şi să nu se poată uni cu România.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

3 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

4 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

5 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

2 săptămâni ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago