Categories: RegiuneSocialȘtiri

La Orhei au fost comemoraţi 25 de ani de la războiul de pe Nistru FOTO

Cei 25 de ani trecuţi de la declanşarea oficială a războiului de pe Nistru au fost comemoraţi astăzi la Orhei. Ceremonia s-a desfăşurat la Crucea înălţată în memoria celor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova , dar şi a celor care au luptat în Afganistan.

Preşedintele Uniunii Teritoriale Orhei a Veteranilor Războiului Andrei Calcea a amintit că acum un sfert de secol platourile Cocieri, Coşniţa, Chiţcani şi Tighina au luptat cca 1000 de orheieni, 9 din aceştia, printre care Mihai Moraru, Cezar Roman, Ion Panţa, Grigore Godoroja, Ion Digor, Valeriu Briceag, nu au mai revenit acasă. Acesta a relatat că graţie suportului administraţiilor locale de la începutul anului în 10 instituţii de învăţământ au avut loc întâlnirile veteranilor de război  cu elevii.
Viceprimarul de Orhei, Valerian Cristea, a menţionat că de curând cei care au luptat pe Nistru au fost echivalaţi în drepturi cu veteranii Celui de-al Doilea Război Mondial şi a regretat faptul că acest conflict a avut loc.
Preşedintele raionului, Tudor Golub, în discursul său a omagiat curajul celor care au luptat pentru Republica Moldova şi a spus că vine momentul pentru a spune lucrurilor pe nume – conflictul de acum 25 de ani a fost unul dintre Republica Moldova şi Rusia, iar o situaţie similară se atestă în prezent în Ucraina, având în spate aceelaşi artizan.

În cadrul evenimentului mai mulţi veterani au primit diplome de onoare şi insigne, iar Andrei Calcea a făcut şi un apel la conciliere între cei care au luptat în tabere adverse, aşa cum s-a întâmplat şi cu participanţii la Cel de-al Doilea Război Mondial.

Oficial se consideră că războiul de pe Nistru a început la 2 marite 1992, ziua în care Republica Moldova a devenit membră a ONU, însă incidentele armate cu separatiştii au început încă în 1991.
La 22 octombrie 2002 preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadie Seleznev fiind în vizită oficială la Chişinău a recunoscut implicarea Federaţiei Ruse în războiul de pe Nistru, spunând că Moscova prin declanşarea conflictului a dorit ca Republica Moldova să fie mereu legată de această direcţie şi să nu se poată uni cu România.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago