Select your Top Menu from wp menus

La Chişinău a fost constituit un nou partid, condus de Igor Munteanu

Pe arena politică de la Chişinău a mai apărut o formaţiune politică. Este vorba despre Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare (CUB), care a fost constituită în cadrul primului congres. Reprezentanţii CUB au declarat că este vorba despre o coaliţie a oamenilor liberi, cu vederi liberale şi care înţelege că aderarea Republicii Moldova la UE se va obţine cu foarte multă muncă la care vor să pună şi ei umărul. Aceştia au mai spus că bunăstarea nu va fi atinsă niciodată, dacă nu va exista mai multă unitate în acţiuni, în administraţie şi în identificarea soluţiilor. În calitate de preşedinte al partidului a fost ales Igor Munteanu, ex-ambasador şi cunoscut director de opinie, transmite IPN.Preşedintele formaţiunii, Igor Munteanu, a spus că după decizia Consiliului European cu privire la acordarea Republicii Moldova a statutului de stat candidat pentru aderarea la UE, s-a gândit că este necesară o poziţie comună pentru a pune umărul la acest proces. Au urmat discuţii cu privire la soluţiile pentru accelerarea acestui proces de integrare. Or, Republica Moldova nu poate rata această şansă. Astfel noua echipă a decis să facă tot posibilul pentru ca procesul de aderare să nu rămână doar pe mâna birocraţilor, iar oamenii competenţi să-şi spună cuvântul. „Suntem foarte diferiţi şi în acelaşi timp credem că tărie că Republica Moldova, prin vocaţia sa, limba şi cultura, prin geografia, dar şi prin marele aşteptări care se nasc în matca spiritualităţii noastre, merită să aibă parte de mai multă Europă, de mai multă românitate şi de un parcurs sprijinit pe fapte”, a notat Igor Munteanu.

Rodica Gramma, specialist în politici de sănătate publică, a menţionat că pe parcursul ultimilor 20 de ani avea convingerea că halatul alb înseamnă neutralitate, să ignori politicul şi să-ţi faci treaba în spital. Dar s-a ajuns că deciziile sunt luate de oameni incompetenţi. De asta, a decis că halatul alb trebuie să fie neutralitate în relaţia cu pacientul, dar atunci când ţara trebuie salvată, trebuie de spus un cuvânt.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniţă, Coaliţia s-a născut în momentul în care integrarea europeană nu mai este o aspiraţie, dar care trebuie să devină o realitate. „Republica Moldova are o şansă unică ca în cel mai scurt timp să devină membru al Uniunii Europene”, a menţionat Ioniţă.

Ludmila Armaşu, prorector la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a spus că „Republica Moldova traversează vremuri sumbre şi după cum se ştie, în perioade întunecate ies în evidenţă oameni luminoşi”. De asta a decis să se alăture echipei CUB, pentru a-şi asuma responsabilităţi, dar şi pentru a-şi împărtăşi experienţa.

Fostul ambasador, Igor Klipii, spune că evoluţiile din Republica Moldova i-au dictat că este obligat să se implice în soluţionarea problemelor ţării. „Iniţiativa lansată de domnul Munteanu are viitor. Eu cred că noi toţi împreună putem deveni echilibrul în societatea moldovenească şi vom fi un punct de sprijin pentru foarte mulţi oameni care caută răspunsuri la întrebări”, a declarat Igor Klipii.

Prezent la congres, academicianul Valeriu Matei, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, a declarat că ţara parcurge vremuri tulburi şi grele, iar în spaţiul de la răsărit de Prut se conturează o problemă importantă în condiţiile în care potenţialul intelectual şi uman din Republica Moldova s-a redus aproape la jumătate. „De ce o nouă formaţiune politică, dacă avem atâtea, mai ales pe spectru de dreapta şi centru-dreapta, cu nume de „liberal” în denumirea lor? Pentru că nu există o coeziune internă în societatea din Republica Moldova, o capacitate de a coagula şi aduna toate forţele conştiente, capabile să pună umărul la ieşirea ţării din situaţia de criză şi din păcate (…) În al doilea rând societatea din Republica Moldova, nedecomunizată până la capăt, nu a ieşit din modelul de evoluţie sovietică şi această nostalgie pro-imperială cauzează prejudicii foarte mari. Adevărata democraţie încă nu s-a instaurat în această societate”, a menţionat Valeriu Matei.

Fostul ministru al afacerilor interne, Victor Catan, a declarat că formaţiunea se lansează într-o perioadă dificilă cu un război la graniţe, cu un război hibrid, cu şantaj energetic etc. Aceste fapte au aprofundat crizele politice, sociale, economice etc. „Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare vine cu un program politic de alternativă a celor existente şi este predispusă să asigure consolidarea unităţii naţionale, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale”, a notat Victor Catan.

Printre membrii CUB se mai numără Eduard Bulgac, Ion Terguţă, Sveatoslav Mihalache, Mihail Bagas, Adrian Culai,

Potrivit organizatorilor, instituţional, partidul se va alătura liberalilor europeni ALDE/Renew Europe, care este cea dea treia forţă în Parlamentul European.

sursa: trm.md