Deputații majorității parlamentare au adoptat în seara zilei de miercuri, 11 iulie, politica bugetar – fiscală pentru anul 2013 care prevede majorări de taxe.
Pentru anul viitor se prevede, între altele, stabilirea cotei TVA de 20% pentru zahăr (de la 8%); introducerea cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară cu restituirea diferenţei de 12% în decurs de 45 de zile.
Stabilirea cotei reduse la TVA de 8% (de la 6%) pentru gazele naturale şi lichefiate. Mărirea accizelor la articole de tutun şi băuturi alcoolice.
Legea mai include stabilirea unui plafon de 100 de mii lei al veniturilor obţinute din activitatea în bază de patentă de întreprinzător; anularea scutirii de TVA şi taxei vamale la importul mijloacelor fixe în capitalul social.
În luna mai, Dumitru Budianschi de la Expert-Grup, spunea pentru adevarul.md că unificarea TVA va fi resimţită de agenţii economici care, în cazul cotelor diferenţiate, aveau de recuperat mai târziu taxa de la stat. Expertul nu exclude faptul că intenţia s-ar putea lovi de opoziţia producătorilor agricoli. Aceştia, după ce vor fi impuşi să includă în preţul de vânzare a cărnii sau a fructelor TVA de 20%, vor fi nevoiţi să scumpească producţia, ceea ce poate duce la scăderea vânzărilor.
Tot atunci economistul Viorel Chivriga spunea că toate aceste ajustări au un scop bine definit – creşterea veniturilor la bugetul de stat. Dar asta nu înseamnă că aşa va fi. Majorările de taxe şi accize pot frâna activitatea economică a contribuabililor.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…