Select your Top Menu from wp menus

Kroll 2: Companiile lui Shor au beneficiat de 2,9 miliarde de dolari. 2 miliarde doar în noiembrie 2014

În perioada 1 ianuarie 2012 – 26 noiembrie 2014, companiile din „Grupul Shor” au beneficiat de fonduri de împrumut de aproape 3 miliarde de dolari de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Cea mai mare sumă, de peste 1,9 miliarde de dolari, a fost scoasă din aceste bănci doar în luna noiembrie 2014, arată datele din raportul Kroll 2.

Potrivit raportului, sumele de care au beneficiat companiile din „Grupul Shor” au crescut exponențial în 2014, în special în luna noiembrie, în plină campanie electorală și perioada în care Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au beneficiat de peste 9,5 miliarde de lei de la Banca Națională a Moldovei, în urma deciziei Guvernului Leancă, de a acorda garanții de stat celor trei bănci.

Motivul acordării garanțiilor de stat ar fi fost „problemele” cu care se confruntau cele trei bănci. În realitate, acele fonduri, acordate de Banca Națională, au fost scoase din cele trei bănci până la 26 noiembrie, când statul a instituit control special asupra lor.

În 2012 și 2013, sumele sunt unele destul de mici, 138 și respectiv 372 de milioane de dolari. Ele cresc semnificativ în 2014, iar apogeul este în noiembrie, când peste 1,9 miliarde de dolari merg din bănci în conturile companiilor din „Grupul Shor”.

Cea mai mare parte din acești bani au mers inițial în banca ucraineană PrivatBank, peste 2 miliarde de dolari, în cea letonă ABLV, peste 400 de milioane de dolari, dar și în alte bănci moldovenești, cele mai semnificative sume ajungând în conturi de la Moldinconbank și Victoriabank.

Ulterior banii au fost transferați către alte companii off-shore.

Raportul Kroll 2 integral poate fi citit aici.

sursa: cotidianul.md


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/kroll-2-companiile-lui-shor-au-beneficiat-de-29-miliarde-de-dolari-2-miliarde-doar-in-noiembrie-2014/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19