El a spus că dacă pînă de curînd cetățenii RM puteau conta pe o pensie, egală cu o jumătate din salariu, atunci în momentul actual aceasta constituie deja doar 27 la sută din nivelul de salarizare.
„Dacă nu se vor lua măsuri, atunci către 2030 această cifră va fi ajunge la 14 la sută. Acest lucru înseamnă că cetățenii obișnuiți ai RM vor primi o pensie de șapte ori mai mică decît salariul pe care îl primesc în prezent. În acest caz, ar fi imposibil să se mențină nivelul de trai”, a spus reprezentantul BM în Moldova.
Potrivit lui, soluția este una simplă, dar dureroasă și constă în ridicarea limitei de vîrstă la pensionare, în special pentru femei și apoi pentru bărbați.
„Totodată, autoritățile trebuie să creeze condiții, astfel încît angajații, care plătesc contribuții mai mari la fondul de pensii, să primească o pensie mai mare la atingerea vîrstei de pensionare. Acest lucru va încuraja angajații să plătească toate contribuțiile la Fondul Social”, a menționat Kremer.
Banca Mondială recunoaște că majorarea vîrstei de pensionare este o hotărîre dificilă, care ar trebui să fie adoptată la nivel politic. Ea poate fi comparată cu vizita la dentist – cu cît mai mult este amînată vizita, cu atît durerea de dinți este mai puternică.
„În ambele cazuri, este mai bine să se intervină mai devreme, decît mai tîrziu”, – menționat Alex Kremer.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…