Select your Top Menu from wp menus

Kommersant: Filat ar putea rămâne premier

Vlad Filat ar putea să îşi păstreze funcţia de prim-ministru în viitorul guvern. Publicaţia Kommersant face referire la mai multe surse apropiate negocierilor dintre dormaţiunile fostei AIE-2 ,potrivit cărora pe lângă întâlnirile dintre negociatorii PLDM, PL şi PD au loc întâlniri între Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc. Astfel în urma negocierilor s-ar fi ajuns la o înţelegere că Vlad Filat va ocupa funcţia de premier şi în viitorul guvern. Deocamdată însă nu se cunoaşte care sunt condiţiile pentru îndeplinirea acestei înţelegeri, una din variantele posibile este cea a numirii lui Vlad Plahotniuc în funcţia de vice-premier.
Deocamdată nu este clar cu voturile cui va fi ales Filat în funcţia de premier, dacă acest scenariu se adevereşte. Or, liberalul Mihai Ghimpu a reiterat inclusiv în cadrul emisiunii Înprofunzime, de ieri că nu acceptă ca Vlad Filat să fie premier. Teoretic alegerea lui Filat ar putea avea loc cu votul PLDM, PD şi a 5 deputaţi din numărul celor 9 care se declară neafiliaţi. Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ a refuzat însă să comenteze această ideie, calificând-o ca una absurdă, iar deputatul PD , Igor Corman , care la fel participă în negocierile privind un nou acord, nu a răspuns ieri la telefon.
Kommersant mai scrie că după două luni de acuzaţii şi atacuri, cele tei pratide nu doar au anunţat un armistiţiu, dar şi lucrează asupra unui nou acord al alianţei de guvernare.Deputatul Valeriu Munteanu a declarat penstru sursa citată că vor fi reformulate şi rescrise unele compartimente ale vechiului acord.
Publicaţia mai relatează că liderii fostei AIE-2 nu au ajuns la compromis de bună voie, ci au fost impuşi la tratative de Uniunea Europeană, dar şi de frica alegerilor anticipate rezultatul cărora ar putea fi unul favorabil Partidului Comuniştilor