Select your Top Menu from wp menus

Klaus Iohannis, la Chișinău: România este pregătită să acorde Republicii Moldova toată susținerea în aspirațiile sale de integrare europeană și edificarea unui stat de drept

Președintele României Klaus Iohannis, s-a aflat într-o vizită oficială la Chișinău, unde a avut discuții cu președinta Maia Sandu. Principalele subiecte de discuție au fost criza refugiaților ucraineni din Republica Moldova și riscurile de securitate în contextul războiul din Ucraina.

În cadrul unei conferințe de presă comună, Maia Sandu a mulțumit autorităților române pentru suportul acordat de România, în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

”Mulțumesc autorităților de la București pentru ajutorul umanitar oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați. Primul lot de ajutoare: 17 tone de produse alimentare, produse de igienă, paturi, jucării, a ajuns pe 4 martie și a fost distribuit primăriilor și centrelor de plasament care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina; cel de-al doilea lot, de 55 de tone, a ajuns astăzi la Chișinău. Vreau să mulțumesc și pentru decizia Guvernului de la București de a acorda Republicii Moldova peste 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină pentru a acoperi necesitățile de transport ale instituțiilor implicate în gestionarea fluxului de refugiați, dar și 5000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei, afectată de războiul din Ucraina. România este, din nou, alături de noi în vremuri dificile”, a menționat șefa statului.

„Acum, mai mult decât oricând, Moldova are nevoie de proiecte de infrastructură, de consolidarea independenței sale energetice, de sprijin pentru comunitățile locale. Ieri am promulgat legea ce vizează fondul de sprijin din partea României în valoare de 100 de milioane de euro. Aceste resurse, puse la dispoziție de Guvernul României pentru proiecte de dezvoltare în Republica Moldova, vor sprijini dezvoltarea comunităților Republicii Moldova, vor crea locuri de muncă și vor transforma infrastructura comunităților noastre. Vreau, de asemenea, să avansăm rapid în construcția podului de la Ungheni.

România a fost alături de noi în momentele critice din toamna trecută, în timpul crizei gazelor, oferindu-ne păcură și grăbind punerea în funcțiune a gazoductului Iași-Chișinău. Sper că Memorandumul privind cooperarea în domeniul securității energetice, semnat în luna februarie de Guvernele celor două țări, va grăbi interconectarea energetică a Moldovei și României și conectarea țării noastre la proiectele energetice majore din țara dumneavoastră.  Astăzi a fost anunțată decizia de interconectare a Republici Moldova și Ucrainei la sistemul european și, în acest sens, proiectele noastre energetice sunt și mai importante”, a mai spus Maia Sandu.

În același timp Maia Sandu i-a solicitat lui Klaus Iohannis susținerea României pentru acceptarea cererii Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, subliniind și sprijin pentru deschiderea piețelor europene pentru toate categoriile de produse moldovenești.

”Noua realitate din regiune ne cere să acționăm ferm și hotărât. Pe 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, confirmând astfel caracterul ireversibil al integrării europene a țării noastre și atașamentul față de valorile europene. Mizăm pe susținerea României pentru acceptarea cererii Republicii Moldova. Viitorul european al țării noastre este incontestabil, iar parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri. Solicităm, de asemenea, sprijinul României pentru deschiderea piețelor europene pentru toate categoriile de produse moldovenești, care nu mai pot intra pe piața ucraineană, rusă sau belarusă din cauza războiului din Ucraina. Acceptarea produselor noastre pe piața UE în aceste condiții va constitui un sprijin direct și semnificativ pentru agricultorii moldoveni”, a declarat Maia Sandu.

România este pregătită să acorde Republicii Moldova toată susținerea în aspirațiile sale de integrare europeană și edificarea unui stat de drept, a declarat astăzi, la Chișinău, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.  

„Ne-am concentrate discuțiile asupra consecințelor agresiunii armatei ruse în Ucraina. România și R. Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient acestor efecte. România este alături de R. Moldova și de toți cetățenii săi. Pe noi puteți conta”, a declarant Klaus Iohannis.

Președintele României a vorbit și despre preluarea refugiaților ucraineni din R. Moldova, pentru reducerea presiunii asupra R. Moldova.

Cei doi șefi de stat au discutat despre securitatea energetică a R. Moldova, iar Klaus Iohannis a spus că România face eforturi concrete în acest sens în interesul R. Moldova.

În privința cererii de aderare a R. Moldova la UE, președintele României a spus că va continua demersurile în acest sens la toate nivelurile instituțiilor europene pentru susținerea R. Moldova.

Totodată, Klaus Iohannis a asigurat guvernarea de la Chișinău de suport pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean.

 „Știm din propria experiență că drumul către integrarea europeană nu este ușor. Oricare drum, cât de lung nu ar fi, începe cu un pas. Din partea Republicii Moldova acest pas a fost făcut, prin semnarea solicitării de aderare. Acest pas nu a fost făcut doar prin acea cerere, dar prin angajamentul actualei conduceri a Republicii Moldova față de construirea unui stat de drept și a unei societăți echitabile. Integrarea europeană este singura calea să asigure prosperarea economică și socială a Republicii Moldova … Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

sursa: radiochisinau.md