După turul doi al alegerilor prezidenţiale de duminică din Moldova, Valentina Ursu a vrut să afle de la Kalman Mizsei, fost reprezentat al Uniunii Europene la Chişinău între 2007 şi 2011, cum vede el situaţia din aceste zile din Moldova şi ce sfaturi i-ar putea da socialistului Igor Dodon, considerat câștigător al scrutinului.
Kalman Mizsei: „Este o situaţie foarte complicată, aşa cum e totul în Moldova, de aceea cred ca este important să ne reamintim câteva date de bază. Este complicat pentru că totul pleacă de la decizia foarte stranie a Curţii Constituţionale din martie de a alege președintele prin votul popular. Motivul şi scopul acestei decizii constituţionale complicate a fost să se evite alegerile parlamentare anticipate pe care oamenii le cereau. A fost o idee deşteaptă, o mişcare machiavelică din partea celor care deţin puterea şi, de aceea, unii cetățeni au boicotat aceste alegeri, aceștia fiind în mare dilema, iar alţii au participat la scrutin. Dar trebuie să spunem că aceasta decizie a înlocuit, de fapt, ceea ce populația voia cu adevărat. Cetățenii doreau alegeri parlamentare anticipate într-o tară unde este democraţie parlamentară.
Am văzut că fostul consilier prezidențial pe timpul guvernării comuniste, Mark Tkaciuk, l-a felicitat în mod ironic pe domnul Plahotniuc pe Facebook. Și eu îi înţeleg sentimentele pentru că acesta a fost un proces foarte clar de manipulare.
Am fost foarte plăcut impresionat să vad un candidat în aceste alegeri care aduce în prim-plan cea mai importantă problemă a Moldovei, şi o pune drept prioritate în programului său electoral, mă refer la actul guvernării și la fenomenul corupţiei, corupţia organizată și guvernarea coruptă. Moldova este o ţară în care din sistemul bancar s-a furat 10 % din venitul naţiunii, ceea ce reprezintă un record mondial, din nefericire. Și Moldova, fiind o ţară săracă, cetăţenii ei vor trebui să suporte această mare fraudă.
Trebuie să vă spun că am fost impresionat să văd campania foarte onesta şi serioasă a Maiei Sandu, care ea însăşi exemplifică ideea de guvernare bună şi reprezintă valorile europene. Maia Sandu, fără prea mari resurse şi în pofida folosirii resurselor administrative, a obţinut rezultate foarte bune.
Vreau să spun şi este de notat că Vlad Plahotniuc l-a făcut pe Marian Lupu sa se retragă în favoarea Maiei Sandu, dar în mod evident canalele de televiziune pe care le controlează Vlad Plahotniuc l-au susţinut cu vehemenţă pe Igor Dodon în mod foarte necinstit, portretizând-o pe Maia Sandu ca fiind ceea ce ea nu este. S-a inventat și povestea că ea ar fi invitat mii de refugiaţi sirieni (în Moldova) şi, desigur, jumătate din populaţia Moldovei, care trăieşte la ţară, a crezut acestei ştiri false.
continuarea pe europalibera.org